Chiropterologové objevili v NP České Švýcarsko další druhy netopýrů

16. září 2015

Odborníci na netopýry, tedy chiropterologové, objevili v Národním parku České Švýcarsko čtyři nové druhy těchto nočních savců. Během noci z pondělí na úterý dokončili výzkum, který prokázal, že tam loví 20 ze 27 druhů, které v naší republice žijí.

„To, co slyšíme, jsou ty echologické, tedy lovecko-orientační projevy. Pomocí nich oni loví ten hmyz,“ popisuje Tomáš Bartoniček. Díky přístroji, který má v roce, máme možnost slyšet zvuky, který nikdo jiný slyšet nemůže.

Tady ta mašinka, které říkáme bat detektor, nám umožňuje převádět ultrazvukové signály do hladiny slyšitelné pro člověka. My na základě těch zvukových vlastností poznáme, o kterého netopýra se jedná,“ popisuje chiropterolog Masarykovy univerzity, který má netopýry i doma jako mazlíčky.

Většina lidí je ale nemiluje. „Netopýr je v západním světě vždycky spojován s peklem. Každý správný ďábel má netopýří křídla, to každý slušný člověk ví. Tím pádem mají negativní pověst,“ dodává chiropterolog.

Dalším fanouškem netopýrů je i ředitel parku Pavel Benda. Pomocí monitoringu se chiropterologům podařilo najít několik nových druhů, které jinak pozorováním a sběrem vůbec neodhalili. „Detektorem jsme prokázali tři druhy netopýrů, o kterých jsme nevěděli, že tu žijí,“ upřesňuje Benda.

Vhodným doplňkem je i lov do sítí. „Předevčírem jsme například chytili netopýra Brantova a netopýra řasnatého.“ Síť je ale jemná jako chemlon, proto jí někdo musí neustále hlídat, aby se jí netopýři neprokousali ven.

Během dvou hodin jsme s chiropterology našli čtyři druhy. Tomáš Bartoniček takhle tráví až sto nocí v roce.

autor: Iva Zítková
Spustit audio