Fond ohrožených dětí chce změnit financování Klokánků. Kvůli úsporám se 3 zavírají

Fond ohrožených dětí zavře tři Klokánky. Na začátku roku měl 600 zaměstnanců, na konci jich bude pouze 400, což znamená úsporu přibližně 20 milionů korun. O situaci dnes v pražských Štěrboholech jednalo vedení se zaměstnanci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zařízení pro děti v nouzi Klokánek v Hostivici

Zařízení pro děti v nouzi Klokánek v Hostivici | Foto: Fond ohrožených dětí

„V podstatě to nějakým způsobem probíhá už od začátku roku. Je to 200 zaměstnanců, kteří buď už odešli, nebo se do konce roku plánuje u nich úvazek snížit,“ popsal situaci předseda Fondu ohrožených dětí Jan Vaněk.

Rušit se budou Klokánky v pražských Kbelích, v Dubí, což je v Podkrušnohoří, a v Kroměříži. Tam byla dosud zařízení dvě a skončit bude muset to v Havlíčkově ulici.

Děti ze zavíraných zařízení se fond snaží přemístit do jiných Klokánků. Třeba v Kroměříži by to mohlo znamenat přesun jen o pár ulic. Podle Vaňka ale nejsou vždy schopni umístění ovlivnit.

„O tom, kam děti půjdou, rozhoduje soud. Situace mě vůbec netěší, že musíme přistupovat k těmto krokům a musíme děti přemisťovat, ale bohužel v současné situaci fondů jiné řešení na stole není,“ řekl.

Fond ohrožených dětí vyjednává s poslanci, aby změnili způsob, jakým dostávají Klokánky peníze. V současnosti jim platí za každé ubytované dítě. Když ale odjedou na tábor nebo si je vezmou na pár dní příbuzní, Klokánek za ně nic nedostane.

Přitom stále musí udržovat v chodu stejně velké budovy a platit stejné množství zaměstnanců. Chce tedy prosadit, aby stát neplatil za obsazené lůžko, ale za každé, které je k dispozici.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme