ÚS vyhověl stížnosti Brita, jehož manželka odvezla dítě do Česka

Ústavní soud se dnes zastal Brita, kterému manželka odvezla jejich dítě do Česka. Podle otce tu dítě neoprávněně zadržuje. Totéž konstatoval i Vrchní soud v Londýně a nařídil matce, aby dítě vrátila do Velké Británie. Česká justice ale toto rozhodnutí nerespektovala. To byla podle Ústavního soudu chyba, protože tím porušila mezinárodní smlouvy, které upravují problematiku mezinárodních únosů dětí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud. Ilustrační foto.

Ústavní soud. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Dnes už čtyřletý chlapec se narodil v České republice, s oběma rodiči pak ale odjel do Anglie. Když mu byly dva roky, matka jej odvezla do Česka. S manželem se rozvádí. Od té doby otec usiluje o návrat syna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nález ÚS, který se zastal Brita, kterému manželka odvezla jejich dítě do Česka, přibližuje Vlasta Gajdošíková

Jeho advokát Athanassios Pantazopoulos proto nález Ústavního soudu přivítal. „Ústavní soud díkybohu rozhodl spravedlivě podle mezinárodních smluv.“

Naopak právník matky Michal Račok tvrdí, že o pobytu dítěte neměl rozhodovat britský, ale český soud, protože od svého narození žil chlapec střídavě v obou zemích. Vrchní soud v Londýně prý také porušil práva matky.

„Z důvodu špatného doručování, z důvodu nedostatku přípravy času na jednání, z důvodu nedostatku peněžních prostředků,“ poznamenal Račok.

Případ se vrací k Městskému soudu v Brně

Ústavní soud dnes stanovil, že česká justice nesmí zpochybňovat verdikty soudů jiných členských států Evropské unie, které se týkají mezinárodních únosů dětí. Zavazuje je k tomu Haagská úmluva.

„U nás nejsme zatím zvyklí na to, že existuje něco jako mezijustiční evropská spolupráce, která má velmi přísná pravidla, kde se zakazuje přezkoumávat obsahově rozhodnutí zahraničních soudů, která byla přijata v souladu s příslušnými evropskými předpisy, a přezkoumávat příslušnost zahraničních soudů o těchto věcech rozhodovat,“ upozornil soudce zpravodaj Jiří Zemánek.

Případ se teď vrací k Městskému soudu v Brně. „Městský soud by měl co nejrychleji respektovat tento nález, aby dítě bylo navráceno zpět do Velké Británie,“ vysvětlil advokát otce Pantazopoulos.

Ústavní soudce Zemánek ale upozornil, že to neznamená, že by bylo definitivně rozhodnuto o osudu chlapce ve Velké Británii. „Tam teprve proběhne vlastní samostatné řízení o svěření dítěte, o péči a tak dále,“ dodal Zemánek.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme