Plné očkování dětí zůstane podmínkou pro přijetí do školky nebo jeslí

Poslanci odmítli zmírnit pravidla očkování. Pro přijetí do mateřské školy nebo pro pobyt na školách v přírodě tak bude zřejmě i dál nutné plné očkování. Výjimkou má být jen špatný zdravotní stav. Poslanci odmítli senátní úpravu novely zákona o ochraně veřejného zdraví, která podmínky zmírňovala. Novela míří k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování (ilustrační foto)

Očkování (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Senátoři chtěli, aby mateřské školy měly jen povinnost zjistit stav očkování přijímaného dítěte. S tím ale poslanci nesouhlasili.

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD plné očkování pomáhá chránit i děti, které ze zdravotních důvodů vakcíny dostat nemohou.

„Je to i ochrana těch dětí, které mají nemoci, které jim brání povinné očkování podstoupit. A když máme jistou vysokou hladinu proočkovanosti, tak ty děti klidně můžou do těch kolektivů docházet a nehrozí jim to, že je ohrozíme na zdraví nebo na životě,“ prohlásil Němeček.

Plná proočkovanost dětí je podle ministra důležitá i kvůli současné migrační vlně. „Infekce neznají hranice a během týdnů nebo měsíců se ta situace může natolik změnit a budeme velmi rádi, že tady máme vysokou proočkovanost populace."

Proti byli někteří opoziční poslanci. Například podle Jana Farského z TOP 09 a Starostů povinnost plně očkovat děti může rodiče od vakcinace naopak odrazovat.

„Stát místo aby vysvětloval prostřednictvím zákona a prostřednictvím lékařů, tak přistupuje jenom k tvrdší a tvrdší represi, která vyvolává jenom větší a větší odpor, proočkovanost klesá a nedůvěra v samotné očkování stoupá,“ tvrdí Farský a dodává:

„Takže z toho důvodu si myslím, že by bylo daleko vhodnější tu represi zmenšit, a naopak vysvětlovat, dokládat, proč je očkování potřebné.“

Podle novely by mateřským školám, které přijmou dítě bez dokladu o plném očkování, hrozila pokuta až půl milionu korun.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme