Republikány čeká další televizní debata. Pozornost se soustředí na Trumpa

Ve Spojených státech bude dnešní večer patřit televizi. Chystají se k ní i ti, kdo jinak nepatří k příznivcům vysedávání na gauči. Jedenáct republikánských kandidátů na prezidenta se utká v další předvolební debatě. Největší pozornost se přitom soustředí na miliardáře Donalda Trumpa, který nebývale širokému poli uchazečů o republikánskou nominaci dominuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uchazeč o úřad prezidenta Spojených států Donald Trump

Uchazeč o úřad prezidenta Spojených států Donald Trump | Zdroj: Reuters

Zatímco minulou debatu, která se odehrála v srpnu v Ohiu a kterou sledovalo rekordních 24 milionů diváků, pořádala televize FOX News, dnešní diskusi v Kalifornii organizuje televize CNN. A očekává se, že bude oproti té minulé podstatně tvrdší.

Donald Trump v posledních týdnech zvýšil svůj náskok v průzkumech. S více než 30 procenty podpory je daleko před ostatními kandidáty. Proto se čeká, že jeho konkurenti budou chtít využít dnešní příležitosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jedenáct republikánských kandidátů na prezidenta USA bude opět debatovat v televizi. Předvolební kampaň sleduje zpravodajka Lenka Kabrhelová

Čeká se mnohem více bojovnosti a také třeba otázky na program, který právě Donald Trump příliš neosvětlil.

Devětašedesátiletý miliardář přitom voliče zásobuje hlavně jednoduchými a chytlavými výroky. „V tuto chvíli se zdá, že jeho výpady na dresu imigrantů, menšin či žen mu na popularitě neubírají,“ říká zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová.

Připomíná také, že dnešní debaty se nově zúčastní jediná ženská kandidátka Carla Friorinová, bývalá generální ředitelka firmy Hewlett-Packard. Na její adresu vyslal Trump před několika dny jeden ze svých výpadů. Konkrétně si za terč vybral její vzhled.

Komentátoři nicméně konstatovali, že Carla Friorinová dokázala všechno obrátit ve svůj prospěch, když okamžitě oslovila potenciální voliče s tím, že program je v kampani mnohem důležitější než to, jak člověk vypadá.

Rozložení sil mezi republikánské kandidáty se ještě ale může změnit. Podle nejnovějšího šetření televize CBS a listu New York Times se více než dvě třetiny republikánských voličů zatím definitivně nerozhodly koho podpoří.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme