Předvolební kampaň v Řecku jde do finále, šanci má Syriza i Nová demokracie

Šanci na vítězství v předčasných volbách v Řecku mají dvě strany. Levicová Syriza expremiéra Alexise Tsiprase a středopravá Nová demokracie. Obě podle posledních průzkumů podporuje zhruba 31,5 procenta voličů. Jejich představitelé se proto snaží získat na svou stranu hlavně váhající Řeky, kteří k volebním urnám půjdou během 12 měsíců už podruhé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Televizní debaty Tsiprase a Meimarakise žádnou změnu v preferencích nepřinesly

Televizní debaty Tsiprase a Meimarakise žádnou změnu v preferencích nepřinesly | Zdroj: Reuters

Televizní debaty šéfů obou favorizovaných stran žádnou změnu v preferencích nepřinesly. Poslední dny a hodiny před hlasováním se tak politici snaží na nerozhodnuté voliče zapůsobit přímo na náměstích.

Problémem ale podle mnoha Řeků je, že Tsipras i Meimarakis se hlásí k plnění závazků memoranda o třetím záchranném balíčku, které dává jen velice omezené manévrovací možnosti volebnímu a následně i vládnímu programu a ve výsledku znamená další zdražování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předvolební kampaň v Řecku finišuje, šanci má Syriza i Nová demokracie. Šéfové favorizovaných stran se snaží na nerozhodnuté voliče zapůsobit na náměstích

„Je jedno, kdo vyhraje. Stejně budeme muset dělat to, co nám řeknou jiní. Řecko totiž bude jen plnit rozhodnutí Evropské centrální banky nebo Mezinárodního měnového fondu,“ je přesvědčený 40letý prodavač v knihkupectví.

Každý hlas se ovšem počítá, tím spíše, když vítěz dostane bonus v podobě 50 poslaneckých křesel.

„Tsipras nesplnil to, co slíbil. Už mu nevěřím, jinou možnost než zase volit jeho ale vlastně nemám,“ říká mladá žena, která prý Syrizu podpoří jen z nutnosti. Nechce totiž ve vládě ani pravici, ani extremisty.

Stejně jako ona i mnoho dalších Řeků sice odmítá další utahování opasků, na druhé straně si však nepřeje vystoupení z eurozóny. I proto mnozí dají Tsiprasovi druhou šanci, bez ohledu na to, že z tohoto uskupení odešli krajně levicoví poslanci a jejich stoupenci a založili stranu Lidové jednoty.

Právě nesplnění volebních slibů ale nahání řadu jeho někdejších stoupenců i do náruče Nové demokracie. „Tsipras dává vinu Německu. Podle něho totiž může za zavření bank v Řecku Berlín, ale to je nesmysl, jen shazuje vinu na někoho jiného,“ vysvětluje příznivkyně Vangelise Meimarakise.

Tím, kdo by se mohl umístit za Syrizou a Novou demokracií, je neofašistický Zlatý úsvit. Vyloučeno proto není ani vytvoření takzvané velké koalice, kdy by Tsipras a Meimarakis vytvořili vládu národní jednoty, i když to prvně jmenovaný zatím odmítá.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme