Elektrárna Dukovany neplánovaně vypne 2 reaktory. Jeden blok stojí už od srpna

Jaderná elektrárna Dukovany vypne dva výrobní bloky. První reaktor odstaví dnes večer, druhý v pátek. Odstávka je neplánovaná a potrvá tři až čtyři týdny. Podle tiskového mluvčího elektrárny Jiřího Bezděka není důvodem odstávky závada, ale kontrola svárů potrubí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany přečká zemětřesení i povodně

Jaderná elektrárna Dukovany přečká zemětřesení i povodně | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

„Nejedná se o žádnou poruchu zařízení. Při kontrole, kterou jsme dělali v rámci žádosti o prodloužení dalšího provozu, jsme zjistili, že některé rentgenové snímky neodpovídají požadované kvalitě. Proto jsme se rozhodli bloky, které již v letošním roce prošly plánovanou odstávkou, což jsou bloky č. 2 a 3, odstavit, a tyto nové rentgenové snímky pořídit,“ vysvětluje mluvčí.

V případě jaderné elektrárny nejde o první odstávku. Jeden ze čtyř výrobních bloků je mimo provoz už od konce srpna. Odborníci v něm poprvé po osmi letech kontrolují tlakovou nádobu reaktoru.

„S ohledem na probíhající odstávku prvního bloku a nižší kapacitu pracovníků by odstávky mohly trvat v řádu týdnů. Předpokládáme tři až čtyři týdny. V závislosti na tom, jak se nám podaří zajistit personální obsazení,“ odhaduje délku výluky Jiří Bezděk.

Výpadek by prý neměl mít negativní dopad na přenosovou soustavu. „Dodávky budou zajištěny z jiných zdrojů,“ dodává mluvčí.

Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme