Volby jsou jen show pro diváky, říká běloruský aktivista Bjaljacki

17. září 2015

Bělorusko za necelý měsíc čekají prezidentské volby. I když tamní režim nedávno propustil z vězení několik představitelů opozice, Evropský parlament přesto schválil usnesení, ve kterém upozorňuje na pokračující porušování lidských práv v Bělorusku.

O Bělorusku se mluvilo i na letošní konferenci Fórum 2000. Do Prahy přijel také běloruský aktivista a držitel Ceny Václava Havla za lidská práva Ales Bjaljacki.

„V Bělorusku se zhoršuje ekonomická situace, Lukašenko hledá prostředky na Západě, a z toho důvodu přistoupil na určité ústupky,“ vysvětlil v Ranním Plusu propuštění oponentů režimu aktivista.

Současné vztahy s Evropskou unii a Běloruskem jsou teď poměrně chladné a nadcházející prezidentské volby 11. října nic nezmění, obává se Bjaljacki.

„Volební komise už jsou hotové, nebude těžké zfalšovat výsledky, protože nepůjde dohlížet na sčítání hlasů. Volby u nás lze těžko nazývat volbami, je to spíš show pro diváky a další státy,“ tvrdí disident.

Podle něj propuštění politických vězňů trochu snížilo úroveň strachu ve společnosti, přesto se občané stále příliš bojí na to, aby řekli vlastní názor.

Kromě toho za posledních osm měsíců přišel každý Bělorus o 40 % svého důchodu, hlavně díky inflaci. „Režim sáhl do pokladny a vzal si peníze, které mu chyběly,“ konstatoval Bjaljacki.

Protože ale běloruský režim poměrně úspěšně hraje kartu rusko-ukrajinského konfliktu, většina Bělorusů snáší bídu, a říká si, že je to lepší než válka.

Přístup k nezávislým médiím je v zemi stále velice omezený. Koncem minulého roku byl přijat zákon, který ministerstvu spravedlnosti umožňuje bez rozhodnutí soudu uzavřít přístup k vybraným internetovým stránkám.

„Navíc u nás funguje jediný poskytovatel internetového připojení, a ten momentálně ve spolupráci s čínskou vládou instaluje jakýsi filtr, který má kontrolovat přístup k jednotlivým stránkám,“ popsal aktivista.

Z občanských svobod zbývá snad jen svoboda volného pohybu, říká disident.

„I když běžní Bělorusové mají problém se získáváním víz, tak vycestovat a vrátit se zpátky je poslední svoboda, která u nás z 90. let zůstala zachována,“ shrnul současnou situaci v Bělorusku Ales Bjaljacki.

autoři: oci , sed
Spustit audio