Burkina Faso zažívá státní převrat, vojáci svrhli civilní vládu

Vojenský puč v západoafrické Burkině Faso odsoudily OSN, Spojené státy i někdejší koloniální mocnost Francie. Elitní bezpečnostní složky podporující svrženého autoritářského prezidenta Blaise Compaorého rozpustily dosavadní státní instituce a do čela země prozatímně jmenovaly svého generála Gilberta Diendérého. V říjnu se přitom mají v Burkině Faso konat volby, které měly dokončit přechod k demokracii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burkina Faso, k davu mluví podplukovník Issaac Zida

Burkina Faso, k davu mluví podplukovník Issaac Zida | Zdroj: Reuters

Státní převrat oznámil v televizi jeden z pučistů, podle kterého se vojáci rozhodli ukončit dosavadní deviantní režim tím, že zajali prezidenta Michela Kafandoa, premiéra Isaaca Zidau a několik ministrů.

Rada až do odvolání uzavřela pozemní a vzdušnou hranici státu, vyhlásila navíc zákaz vycházení od 19.00 do 6.00 hodin. Vojáci pak střelbou do vzduchu rozehnali asi stovku lidí, kteří se shromáždili na hlavním náměstí metropole Ouagadougou.

V zemi teď vládne zmatek, pučisté ale tvrdí, že připraví volby, které situaci uklidní. Diendéré dokonce uvedl, že se jeho jednotka rozhodla jednat, protože se v zemi začala před volbami zhoršovat bezpečnostní situace. Politici, kteří jsou zadržováni ve střeženém domě, prý budou brzo propuštěni.

K propuštění zadržených politiků vyzvala také Africká unie, Francie, OSN i Spojené státy. Francouzský prezident François Hollande vydal prohlášení, ve kterém převrat odsoudil a vyzval k okamžitému osvobození zadržených osob stejně jako k obnově dosavadních institucí.

Burkině Faso, dříve Horní Voltě, vládl až do loňského podzimu skoro třicet let prezident Blaise Compaoré. Moci se vzdal pod tlakem masových protestů poté, co se neúspěšně pokusil prodloužit vládu o další roky.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme