Do Chorvatska dorazily už tisíce uprchlíků. Slovinci zavádějí hraniční kontroly

Hlavní proud lidí, kteří se takzvanou balkánskou cestou snaží dostat do západní Evropy, se od Maďarska stočil k Chorvatsku. Podle některých zdrojů tam od středy přišlo už asi 9000 lidí a země očekává v následujících týdnech příliv dalších. Pokud jich bude moc, Chorvatsko je prý připravené uzavřít hranici se Srbskem. Na dění v Chorvatsku reaguje i sousední Slovinsko, které zavedlo dočasné kontroly na hranicích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti v Chorvatském Tovarniku

Migranti v Chorvatském Tovarniku | Zdroj: Reuters

Směřování uprchlíků se změnilo poté, co Maďarsko na začátku týdne uzavřelo svou hranici se Srbskem.

Zbývající běžence, kteří v Srbsku čekali, že se třeba cesta znovu uvolní, pak odradil včerejší ostrý zásah maďarské policie. Ta proti lidem snažícím se proniknout přes hranici použila slzný plyn či vodní dělo.

„Už včera večer jsem potkával běžence, kteří seděli nad mapou, nad mobilními telefony, různými aplikacemi a zkoumali, kudy ten maďarský plot na hranici se Srbskem obejít,“ přiblížil od maďarské hranice zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška.

Přehrát

00:00 / 00:00

O běžencích mířících přes Balkán do EU mluvil zpravodaj ČRo Petr Vavrouška. Pohled politika na řešení krize přidal europoslanec Jiří Pospíšil

Ráno prý byly na hranicích vozy taxi nebo autobusy, kterými lidé odjížděli směrem k Chorvatské hranici.

„Oni se dokáží, jak to tak už měsíc sleduji, velmi rychle přizpůsobit novým podmínkám na té jejich trase. Jakmile zjistili, že Maďarsko je rozhodnuté je na své území nevpustit, že postavilo plot a nebude tolerovat jakékoli ilegální překročení hranice, tak okamžitě našli novou cestu,“ doplnil Vavrouška.

Podle agentury Reuters od středy do Chorvatska přišlo okolo 9000 lidí. A příliv bude zřejmě pokračovat. Chorvatsko očekává, že v příštích dvou týdnech přijde až 20 tisíc migrantů.

Tusk svolal mimořádný summit kvůli uprchlíkům. Bude se konat 23. září

Číst článek

Chorvatský premiér Zoran Milanović v minulých dnech mluvil o tom, že země nebude migrantům bránit v cestě na Západ, tento slib však dnes poopravil ministr vnitra Ranko Ostojić, když řekl, že migranti nebudou mít volnou cestu do západních zemí, nýbrž jen do přijímacích táborů v okolí Záhřebu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění v Chorvatsku přiblížil Jiří Bahník z Rady české menšiny města Záhřebu

Dnešek však úřady nepříjemně překvapil množstvím přicházejících migrantů i jejich netrpělivostí pokračovat hned dál v cestě do bohaté Evropy.

Posíleným oddílům pořádkové policie se podle médií v příhraničním městě Tovarniku nepodařilo udržet davy pod kontrolou. Stovky běženců protrhly jejich kordony a vydaly se pěšky na pochod po železniční trati i přes pole dál do vnitrozemí.

Večer Ranko Ostojić řekl, že pokud přijde do země za den osm tisíc lidí, Chorvatsko zavře hranici se Srbskem. Podle něj nemají migranti důvod pokračovat v cestě do Chorvatska a země nemá kapacity, aby je přijala.

„Chorvatsko nemá zájem být zemí, kde budou migranti hledat to, co už mohou dostat v zemích, kde jsou nyní,“ citovala chorvatského ministra vnitra agentura Reuters.

Europoslanci velkou většinou podpořili zavedení kvót pro přijímání uprchlíků

Číst článek

Na proud migrantů reaguje i chorvatský soused Slovinsko. To dalo na vědomí, že se nehodlá stát koridorem pro průchod migrantů, ale je ochotné žadatele o azyl přijmout.

Lublaň, která je na rozdíl od Záhřebu členem schengenského prostoru bez vnitřních hraničních kontrol, v příštích deseti dnech hodlá pohyb přes své hranice kontrolovat.

Migranti v Chorvatském Tovarniku | Foto: Reuters

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme