O vítězi předčasných voleb v Řecku může rozhodnout přístup k imigrantům

Šanci na vítězství v předčasných volbách v Řecku mají dvě strany - levicová Syriza expremiéra Alexise Tsiprase a středopravá Nová demokracie Vangelise Meimarakise. Obě strany shodně podporuje 28 procent voličů. Podle expertů ale může o vítězi rozhodnout přístup k imigrantům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Televizní debata, ve které vystoupil Alexis Tsipras (vlevo) a Vangelis Meimarakis

Televizní debata, ve které vystoupil Alexis Tsipras (vlevo) a Vangelis Meimarakis | Zdroj: Reuters

Zatímco Tsiprasova vláda nezajistila ostrahu vnějších hranic schengenského prostoru, vůdce Nové demokracie chce kontrolu hranic posílit a odmítat uprchlíky, kteří nemají podle pravidel Evropské unie právo na azyl.

„Pokud půjdu k volbám, tak dám hlas některé z menších stran, které nemají šanci dostat se do vlády. Nechci totiž podpořit žádného z favoritů - tedy ani Tsiprase, ani Meimarakise. Jejich uskupení totiž hrají jen na sebe a nic v této zemi nezmění,“ říká 40letý muž z Atén.

V posledních volbách přitom volil Syrizu a stejně jako on viní jejího šéfa Tsiprase, že nedodržel předvolební sliby.

I z toho důvodu se řada bývalých stoupenců Syrizy rozhodla podpořit někoho jiného včetně středopravé Nové demokracie.

Podle expertů se však můžeme dočkat překvapení v podobě nárůstu podpory neofašistického Zlatého úsvitu, který sází na protiimigrační kartu. Právě přístup k řešení problému s uprchlíky pak podle pozorovatelů může rozhodnout i o vítězi nedělních voleb.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme