Poslanci se vrátí k elektronické evidenci tržeb, jednání chce blokovat pravicová opozice

Poslanecká sněmovna se vrátí k elektronické evidenci tržeb (EET). Vláda si od ní slibuje, že omezí šedou ekonomiku a zlepší výběr daní. Zásadně proti je ale pravicová opozice. Podle ní evidence tržeb zlikviduje drobné podnikatele a pokřiví podnikatelské prostředí. Očekává se, že dnešní debata poslanců nad návrhem bude hodně dlouhá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staré kasy nedělaly nevidomým velké problémy (ilustrační foto)

Staré kasy nedělaly nevidomým velké problémy (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Freeimages

Hlavní obhájce elektronické evidence tržeb je ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO:

„Tady je plno poctivých živnostníků a podnikatelů, ti také platí daně. A nepoctivci parazitují. Teď by je měl zákon postihnout, protože žijí na úkor nás všech.“

Pravicová opozice v čele s Miroslavem Kalouskem z TOP 09 zatím projednání návrhu zákona o elektronické evidenci tržeb jen zdržovala, nicméně prvním čtením ho nechala projít. A podobně by to podle Kalouska mohlo být i teď.

„Druhé čtení je otázkou argumentů. Znovu zopakujeme, že jediná země, kde to bylo skutečně celoplošně zavedeno, bylo Chorvatsko. A zkušenosti z té země ukazují, že to znamenalo snížení počtu živnostníků o desetitisíce,“ vysvětluje Kalousek.

Zatímco pravice ve sněmovně elektronickou evidenci tržeb úplně odmítá, komunisté k ní mají "jen výhrady".

„Obáváme se, že výnosy budou malé, zato náklady mohou růst na zabezpečení zejména IT systémů. Pak nás zajímají provozní problémy. Přece jen nejde o evidenci plateb, ale tržeb, což je v podstatě druhá evidence,“ vysvětluje ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš.

TOP 09 a ODS ani jeden pozměňovací návrh nepředložily, zákon je podle nich tak špatný, že ho žádná úprava nevylepší.

Poslanci by dnes měli rozhodnout také o zavedení centrálního registru smluv, na programu je i novela zákona o pojišťovnictví.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme