Chorvatsko zavřelo kvůli migrantům sedm z osmi přechodů do Srbska

Do Chorvatska už proniklo přes 13 tisíc běženců. Snaží se obejít zablokovanou srbsko-maďarskou hranici. Část z nich pokračuje autobusy do přijímacích center v chorvatském vnitrozemí, někteří ale vyrážejí pěšky dál do Slovinska nebo Maďarska. Kvůli přílivu uprchlíků zůstává zavřených sedm z osmi chorvatských hraničních přechodů se Srbskem. Maďarský premiér Viktor Orbán dnes oznámil, že časně ráno začala stavba dočasného plotu i na hranici s Chorvatskem a kvůli migrantům tam Budapešť posílá stovky policistů a vojáků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pod dohledem policistů a vojáků přesedli uprchlíci z chorvatských do maďarských autobusů

Pod dohledem policistů a vojáků přesedli uprchlíci z chorvatských do maďarských autobusů | Zdroj: Reuters

„Vláda přistoupila k tomu, že uzavřela provoz na sedmi hraničních přechodech se Srbskem,“ potvrdil Českému rozhlasu český velvyslanec v Záhřebu Martin Košatka. „Jsou to přechody v Iloku, Principovaci, Tovarniku, Batině a Erdutu.“

„To znamená, že k pohybu přes chorvatsko-srbskou hranici je možno používat pouze hraniční dálniční přechod v Bajakovu,“ upozornil český velvyslanec v Chorvatsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chorvaté se o běžence snaží starat, co nejlépe, řekl ČRo tamní český velvyslanec Martin Košatka

Záhřeb tak reaguje na zvýšený počet běženců, kteří se přes Chorvatsko snaží dostat dál do Evropy. Podle ministra vnitra Ranka Ostojiće země nápor nemůže zvládnout.

„Není řešení udělat z Chorvatska shromaždiště uprchlíků, přijímací centrum pro celou Evropu. Máme ohrozit chorvatskou ekonomiku, turismus a dopravní síť? Máme srdce, ale máme taky rozum,“ uvedl chorvatský premiér Zoran Milanovič po zasedání bezpečnostní rady státu.

Podle něj už Chorvatsko nemá ubytování pro další přistěhovalce. Záhřeb se proto pokusí běžence co nejdřív posílat dál a zároveň chce omezit příchod dalších ze Srbska.

Z chorvatsko-srbských hraničních přechodů zůstává v provozu jen Bajakovo. Zavřeny jsou Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Tovarnik, Erdut a Batina.

Uprchlíci během dlouhé cesty strádají hladem, žízní i nejistotou. Na silnicích u města Tovarnik nedaleko hranic se Srbskem uvízly tisíce lidí.

„Čekáme tady celý den. Čekáme tady na autobus. Bohužel tady bylo jen šest autobusů, ale ty už odjely a žádné další nejezdí. Řekli nám, že nás možná další odvezou do města,“ popisuje situaci jeden z běženců u Tovarniku.

Starostka města Ruža Šijakovićová chorvatské televizi řekla, že od vládních úřadů dostává jen kusé informace. Obec má kapacity pro registraci pár set lidí, v Tovarniku je prý už ale víc běženců než místních.

Migranti čekající blízko vlakového nádraží v Tovarniku v Chorvatsku | Foto: Reuters

Obyvatelé hraničního městečka sami nabízejí uprchlíkům pomoc. „Přinesli jsme vodu, jídlo, chleba, ovoce, věci, co potřebují děti. Sama mám děti a vnoučata, můžu dát uprchlíkům oblečení, co po nich zbylo,“ řekla chorvatské televizi jedna z obyvatelek Tovarniku.

Také v chorvatském městečku Beli Manastir, které leží u maďarských hranic, provázela uprchlíky během čekání na odjezd nervozita. Jedna mladá obyvatelka donesla migrantům základní potřeby a v slzách vyzvala k pomoci ostatní. „Také jsme byli uprchlíci,“ připomněla.

Mnozí uprchlíci dávají najevo, že v Chorvatsku nechtějí zůstat

„Situace je skutečně velmi obtížná, protože do Chorvatska nadále proudí velké množství uprchlíků a počty k dnešnímu ránu už byly nad 14 tisíc osob, což je za dva dny, od kdy proudí do Chorvatska, skutečně velmi vysoké číslo, tudíž pro chorvatskou vládu a úřady je obtížné tuto situaci zvládat,“ řekl český velvyslanec v Chorvatsku Martin Košatka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vztahy mezi Budapeští a Záhřebem jsou na bodu mrazu, upozorňuje spolupracovník Českého rozhlasu v Maďarsku Gregor Martin Papucsek

Jak řekl, Chorvaté se o běžence snaží starat co nejlépe, převážejí je do uprchlických center.

„Problém je v tom, že tito lidé odmítají v centrech zůstat a i na vlastní pěst se vydávají dále směrem na západ, respektive severozápad. A to samozřejmě způsobuje velké problémy a znesnadňuje pomoc, kterou mohou dostávat od chorvatského státu,“ poznamenal Košatka.

O skutečném uzavření hranice se Srbskem se ale podle něj mluvit nedá. Jde spíše o technické opatření, aby se pohraniční policie mohla na uprchlíky soustředit. „A vysílá to i takový politický signál, že cesta přes Chorvatsko není zas až tak otevřená, jak by se mohlo zdát,“ připomněl Košatka.

Německo se chystá zpřísnit azylový zákon. Schválit ho chce do konce října

Číst článek

Dočasný plot i na hranici s Chorvatskem začalo dnes časně ráno stavět Maďarsko. Podle premiéra Orbána naváže nová bariéra na plot, který už Budapešť zbudovala na hranicích se Srbskem s cílem zastavit příval migrantů do země.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jako koordinátor dobrovolníků pomáhá na chorvatsko-maďarském hraničním přechodu Tovarnik také Jan Piňos

Na autobusy svážející uprchlíky z Chorvatska dnes na maďarské straně hranic čekali vojáci a policisté. Lidé se obávali konfliktu, situace se ale nevyhrotila.

„Chorvatské autobusy zastavily na chorvatské straně hranic. Utečenci vystoupili, pěkně přešli přes hranici a tam nastoupili pod dohledem těchto po zuby ozbrojených vojáků do maďarských autobusů,“ popsal spolupracovník Českého rozhlasu v Maďarsku Gregor Martin Papucsek.

Maďaři prý migranty dále odvážejí do střediska Szentgotthárd na rakouském pomezí a do Vámosszabadi, které leží u hranic se Slovenskem. Podle vyjádření maďarské policie tam budou utečenci registrováni. Chorvatské zdroje ovšem tvrdí, že běženci míří směrem k rakouským hranicím.

Hraniční kontroly zavádí Slovinsko

Kontroly na hranicích s Chorvatskem zpřísnilo i Slovinsko. To prý zvládne přijmout 5 tisíc uprchlíků. Současně i varovalo, že nelegální migranty bez práva na azyl bude vracet zpět do Chorvatska.

Slovinsko může podle tamního ministerstva zahraničí přijmout až 10 tisíc uprchlíků. Česká velvyslankyně v Lublani Věra Zemanová v České televizi řekla, že počet žadatelů o azyl v zemi roste.

Uprchlíky přepravují z Řecka na hranice Makedonie i cestovní kanceláře

Číst článek

„V letech 1999 až 2000 měli Slovinci šest žadatelů o azyl, v současnosti je tady asi 93 žadatelů. To znamená: solidarita ano, ale možná že přece jenom do budoucna se může stát, že převáží některé obavy,“ poznamenala Zemanová.

Migranti - trasy | Foto: Český rozhlas

Gregor Martin Papucsek, ČTK, ČRo, mkp, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme