Nemocnice ve Vrchlabí přestane ošetřovat pacienty VZP, prý kvůli dluhu pojišťovny

Vrchlabská Česko-německá horská nemocnice nebude od pondělí 21. září operovat a vyšetřovat pojištěnce VZP. S největší tuzemskou pojišťovnu má nemocnice dlouhodobé spory. VZP dluh odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Dryml,

Vladimír Dryml, | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Ředitel vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml tvrdí, že VZP dluží nemocnici přes 20 milionů korun za provedenou zdravotní péči.

„Služby klientům VZP budeme poskytovat, ale v omezené míře. A pokud VZP se nehodlá domluvit, tak od začátku nového roku budeme řešit celou věc jenom v rámci zákona. To znamená nutná a neodkladná péče,“ řekl ředitel nemocnice Vladimír Dryml.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nemocnice ve Vrchlabí ruší operace klientů VZP. Na spor se ředitele nemocnice Vladimíra Drymla a mluvčího VZP Oldřicha Tichého ptal Vladimír Kroc

Vrchlabská nemocnice od pondělí ruší i plánované operace a ošetření klientů pojišťovny.

Podle Drymla také začali informovat pojištěnce VZP, že je možné smlouvu s ní vypovědět a pojišťovnu změnit.

V nemocnici už také funguje centrum, kde lidé ohledně změny dostanou potřebné informace, aby se v nemocnici mohli nadále léčit.

VZP dluh odmítá

„VZP nemá vůči vrchlabské nemocnici naprosto žádné finanční závazky,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nemocnice ve Vrchlabí ruší operace klientů VZP. Na spor se ředitele nemocnice Vladimíra Drymla a mluvčího VZP Oldřicha Tichého ptal Vladimír Kroc

„Management nemocnice ve Vrchlabí pouze odmítá akceptovat vyúčtování péče za rok 2014, které ovšem proběhlo naprosto v souladu se standardními úhradovými mechanismy a s úhradovou vyhláškou ministerstva zdravotnictví,“ zdůraznil Tichý.

Pojištěnců VZP je v tamním regionu poměrně hodně, čísla hovoří až o 35 tisících a jejich počet stoupá zejména v zimním období, kdy do Krkonoš přijíždí mnoho turistů.

Klienti VZP mohou hledat ošetření také v Jilemnici nebo Trutnově, protože ve vrchlabské nemocnici jim bude poskytnuta pouze akutní primární péče a potom mohou být převezeni jinam.

Nemocnice už loni v listopadu pohrozila VZP exekucí, protože od ní prý nedostala zaplaceno za poskytnutou smluvní péči v roce 2013 téměř 4,5 milionu korun.

Kateřina Kohoutová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme