Podzim se blíží. Čekejte deštivé a chladnější dny

18. září 2015
Počasí – speciál

Už příští týden začne podzim a počasí tomu bude odpovídat. Očekávejte tedy spíš deště, přeháňky a chladnější počasí.

Sobota ještě ujde, neděle bude horší a pak už se začne počasí přibližovat podzimu. I když to třeba v uplynulých dnech tak nevypadalo, podle kalendáře začíná příští týden podzim. A to je mimo jiné období, kdy bychom měli myslet na zahrádku.

Na vysazování česneku je ještě brzo, ten potřebuje, aby půda měla maximálně do osmi stupňů, v opačném případě chytá plíseň. Půda je zatím prohřátá. Třeba na Nymbursku měla tento týden 5 cm pod povrchem okolo 18 stupňů. Do pařeniště nebo skleníku si ale můžeme nasadit zimní salát.

V sobotu se ještě obejdeme bez holínek. Bude hezky, jak dokládají slova meteorologa Pavla Borovičky: „V sobotu bude skoro jasno až polojasno, na východě oblačno. Během dne bude přibývat oblačnost a večer se objeví déšť. Teploty se budou pohybovat mezi 18 až 22 stupni.“

Čtěte také

Léto ve Středomoří ještě nekončí

V neděli už bude oblačno, na Moravě a ve Slezsku čekejte déšť. Teploty 16 až 20 stupňů. Deštivý bude i začátek příštího týdne, kdy se teploty budou pohybovat okolo 15 stupňů. Na koupání tedy můžou pomýšlet jen ti odvážnější. Vranovská přehrada hlásí 18 a Orlík 20 stupňů. Můžete si tak třeba během nočního koupání užít vodu teplejší než vzduch.


Nemáte zahradu?
Řeřichu můžete naklíčit i na tácku s vatou. Třeba na okně v paneláku.

Zatímco u nás se bude počasí pomalu horšit, na jihu Evropy se najdou místa, kde bude hezky. I když ne všude, ale léto ve Středomoří ještě nekončí.

Na Mallorce a na španělském pobřeží v Katalánsku bude v nejbližších dnech 29 až 33 stupňů. Moře má 23 až 26 a potěší vás jasná obloha. Uprostřed příštího týdne se nad Katalánskem začne zatahovat a ojediněle se objeví přeháňky nebo bouřky.

Čtěte také

Když vystřídáte opalování na pláži za horskou turistiku...

Další předpověď přidává meteorolog z ČHMÚ Pavel Borovička: „Docela vysoké teploty zůstávají v Egejském moři a v okolí Kréty – jasno až polojasno, teploty většinou do 30 stupňů. Vůbec nejvyšší teploty čekejme v Itálii a na Maltě, tady bude 30 až 34 stupňů.“

Opalování na pláži určitě spousta lidí ráda vystřídá třeba za horskou turistiku. Jak to ve výškách vypadá s počasím? Slovenský hydrometeorologický ústav předpovídá, že zítra bude ve výškách od 1500 do 2500 metrů nad mořem od 7 do 14 stupňů. Ve středních polohách od 1000 do 1500 metrů nad mořem se čeká teplota 14 až 17 stupňů. Musíte ale počítat s přeháňkami.

koupání, moře

Podle ORF Radio Steiermark přicházejí i do Alp přeháňky. Ve Štýrsku čekejte okolo 18 stupňů, jižněji bude víc sluníčka a v podhůří naměří až 27 stupňů. O víkendu se ale začne ochlazovat.

autor: mkk
Spustit audio