Santiago zhaslo, všiml si tým Ondřeje Banka. Chilské zemětřesení ho zastihlo v Andách

Silné zemětřesení v Chile pocítili i Češi, kteří v této jihoamerické zemi právě pobývají. A týká se to i lyžařského reprezentanta Ondřeje Banka, který je na soustředění v Andách, kam otřesy také dosáhly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Bank v netradiční lyžárně

Ondřej Bank v netradiční lyžárně | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Z evropského léta odletěl Ondřej Bank na soustředění do chilské zimy už pošesté, ale zemětřesení v tektonicky hodně neklidné zemi zažil až teď a vůbec poprvé.

„Vyrušilo nás to během večeře a šli jsme ven. Ani jeden z nás s tím neměl moc zkušeností, tak to byla taková neznalost,“ říká lyžařský reprezentant z horské oblasti nad Santiagem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Své dojmy ze silného zemětřesení sdělil Ondřej Bank reportéru ČRo Janu Kalibovi

Po nejsilnějším z otřesů, jehož epicentrum bylo víc než 200 kilometrů severně od hlavního města, přišly ještě dozvuky. V horské chatě, kde Ondřej Bank se svým týmem bydlí, se v tu chvíli u večeře chystali na další únik z budovy.

„Až budeš chtít běžet, tak řekni. Santiago už zhaslo,“ zaznamenala na své facebookové stránce kuchařka české lyžařské výpravy s přezdívkou Kamu.

Na videu je vidět houpající se lustr, společnost u stolu je napůl nervózní, napůl žertuje. V tu chvíli ještě Ondřej Bank ani ostatní nevěděli, jak silné otřesy ve skutečnosti byly, že na jejich následky zemřelo nejméně 11 lidí a že na chilské pobřeží dorazila vlna cunami.

Chile kvůli zemětřesení a cunami evakuovalo milion lidí. Řada z nich strávila noc na ulici

Číst článek

„Až pak jsme četli, že to nebylo úplně malé zemětřesení. Místní říkali, že do hor moc zemětřesení nedorazí nebo nejsou cítit, takže bylo relativně velké,“ popisuje lyžař.

Zemětřesení mělo tragické následky, ale na poměry Chile, kde jsou silné otřesy půdy časté, nebylo tak ničivé jako třeba před pěti lety, kdy umíraly stovky lidí.

Zvlášť v Andách se tolik neprojevilo, a tak výrazněji nenaruší ani poslední týden Bankova lyžařského tréninku. „Pokračuje se dál, v sedm ráno už jsme byli na kopci,“ vzkazuje z And Ondřej Bank.

 

Takhle už vypadali "aftershocks" po prvním největším zemětřasu, který nás dokonce vyhnal z baráku ven. Při večeři jsme...

Posted by Kamu's Mise en Place on 17. září 2015

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme