Jsou role, které třicetileté holky hrát nemůžou, říká herečka s „fotogenickým hlasem“ Libuše Švormová

18. září 2015

Má jeden z nejkrásnějších hlasů českého dabingu. Nemá ráda, když se jí v rozhovorech ptají na Angeliku, které svůj hlas propůjčila. Nedávno oslavila významné životní jubileum, ale stále jezdí na dlouhé divadelní zájezdy.

Zájezdní představení spojuje Libuše Švormová s putováním po Česku. „S manželem si zaplatíme nějaký penzion a poznáváme spoustu zajímavých míst, kde jsme dřív nebyli.“ Manžel ji z divadelních představení pravidelně vozí. A herečka si ho nemůže vynachválit.

„Je mladší o 18 let a jsme spolu přes 30 let. Ani jsem nevěřila, že se budu ve svých 45 letech vůbec vdávat. Trávíme spolu čas, hrajeme ping pong a chodíme plavat,“ vypočítává.

Útěk ze špinavé Prahy

Libuše Švormová se narodila v Praze, její další cesta vedla ale do Šumperka. „Rodiče v roce 1935 usoudili, že v Praze není dobrý vzduch. Přitom v té době tu musel být vzduch jako dnes na horách. Po válce zakotvili v Šumperku, tam jsem byla krátce a odsud šla studovat.“

Ke hraní se dostala až po maturitě na brněnské UMPRUM. Mohla být třeba profesorkou přírodopisu nebo botaniky. Tento předmět ji totiž bavil. „Kreslila jsem si třeba, jak klíčí fazole. To mi bylo asi 12 let,“ vzpomíná. Samotnému studiu herectví předcházela poezie.

Od Oněgina k rolím tchýní

„O své vůli jsem se učila celé pasáže z Evžena Oněgina. Ještě když jsem chodila na základní školu, tak mi učitel češtiny řekl: Ty máš takový fotogenický hlas.“ Básně později uplatnila v pořadu Šanson, věc veřejná.

Libuše Švormová a Stanislava Lekešová

Jak snáší proměnu hereckých rolí s věkem? „Jsou role, které nemohou hrát třicetileté holky,“ říká. Taky ale připomíná, že nerada hraje negativní postavy. Jako třeba zlou tchýni. „Myslela jsem si, že taková ženská snad ani být nemůže, ale jedna mladá žena ze štábu mi říkala: To byste se divila.“

Ženská na zabití

Libuši Švormovou jste mohli vidět jako zlou vílu ve filmu Jak se budí princezny. Ve filmu Marečku, podejte mi pero! seděla v lavici s Ivou Janžurovou. Se Zdeňkem Svěrákem vytvořila manželskou dvojici ve filmu Jako jed.

V Divadle na Vinohradech teď hraje ve dvou komediích. V představení To byla moje písnička představuje stárnoucí herečku. Exceluje i jako Bytná na zabití. V téhle černé komedii se ji snaží pět nájemníků neúspěšně sprovodit ze světa.

Jaká představení hraje Liboše Švormová na zájezdech? Jak hodnotí současný dabing? Více uslyšíte v iRadiu.

autor: zk
Spustit audio