Nemocnicím mají o 2,5 procenta vzrůst platby za lůžkovou péči

Nemocnice mají dostat příští rok za lůžkovou péči od pojišťoven víc peněz než letos. Platby se mají zvýšit o 2,5 procenta. Ve stejné výši vzrostou úhrady i za následnou péči. Vyplývá to z návrhu nové úhradové vyhlášky na příští rok, kterou představil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rekonstruovaná JIP hematologicko-okologického oddělení

Rekonstruovaná JIP hematologicko-okologického oddělení | Foto: Jana Kosová

Dvě procenta navíc mají získat i zubaři, bez limitů by nově měly být platby za porody, péči o novorozence nebo léčbu nákazy virem HIV.

Podle ministra Němečka se úhradová vyhláška může po připomínkách ještě změnit. Schválená musí být do konce října.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na novou úhradovou vyhlášku se Český rozhlas ptal Ondřeje Dostála z Platforny zdravotních pojištěnců

„Kromě těch, kteří uzavřeli dohodu v rámci dohadovacího řízení, tak úplně všichni požadovali větší úhrady. Úplně všichni mají pocit, že několik procent nestačí, že ideální by bylo několik desítek procent. Ale prostě zdroje v systému veřejného zdravotního pojištění jsou omezeny,“ uvedl Němeček.

S vyhláškou nejsou spokojeni třeba ambulantní specialisté, jimž má stoupnout platba za práci o 10 procent. Předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojka ale tvrdí, že v reálu příjmy naopak klesnou.

„Navýšení ceny lékařské práce o 10 procent v seznamu výkonů bude v tomto ohledu jenom na papíře, nedostaneme ani halíř navíc. Výše té úhrady nebude podle seznamu výkonů, ale bude dána limitem peněz v roce 2014,“ říká Jojka.

Výhrady k vyhlášce má i Platforma zdravotních pojištěnců. Podle právníka platformy Ondřeje Dostála je hlavním problémem to, že peníze stejně jako v minulých letech takzvaně nepůjdou za pacienty.

„To znamená, že všichni poskytovatelé jsou pod nějakým druhem limitů, které je motivují k tomu, aby od určité hranice pojištěnce neošetřovali, nepřijímali, ač jsou k tomu ze zákona povinni. Toto vyčítal Ústavní soud ministerstvu zdravotnictví už před dvěma lety, a bohužel k nápravě nedošlo,“ řekl Českému rozhlasu Ondřej Dostál.

Veronika Sedláčková, mta, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme