Pro studenty končícího oboru na UJAK není na ostatních školách dost míst

Na veřejných vysokých školách není dost míst pro studenty končícího oboru speciální pedagogika na Univerzitě Jana Amose Komenského. Příbuzné obory mají kapacitu 400 míst. Učitelů, kteří si na UJAKu doplňovali kvalifikaci, je ale kolem 500. Pokud budou chtít pokračovat, budou muset složit přijímací zkoušky. Část studia jim následně vysoké školy uznají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Univerzita Jana Amose Komenského Praha

Univerzita Jana Amose Komenského Praha | Foto: Filip Jandourek

„Můj cíl je zejména ten, aby všichni studenti dostali šanci pokračovat ve studiu s tím, že jedinou možností je, že budou pokračovat skrze přijímací řízení,“ řekla ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD po jednání se zástupci pedagogických fakult z celé České republiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obor speciální pedagogika na UJAK končí. Žáci budou mít ale dál status studenta. Podrobnosti zjišťovala Eva Rajlichová

Volná kapacita na veřejných vysokých školách je podle ní 150 studentů v jednooborovém učitelsky zaměřeném magisterském oboru speciální pedagogika a dalších 250 míst v podobném dvouoborovém.

Náměstek ministryně školství Stanislav Štech ale upozornil, že se ještě nejedná o konečné číslo.

„Když bychom do toho zahrnuli i učitelství pro první stupeň základní školy, kde je problém, že studium je většinou pětileté a muselo by se více využívat individuálního studijního plánu, tak by kapacita byla daleko vyšší a studenti by mohli být pokryti,“ řekl.

Končící akreditace

Ministryně se s děkany veřejných vysokých škol sešla kvůli tomu, že UJAK na konci září o akreditaci magisterského oboru speciální pedagogika přijde.

„Velký vykřičník podle mě patří ke sdělení ohledně přijímacího řízení. Není to tedy automatický proces. Je na studentech, jak využijí šanci, kterou dostávají od veřejných vysokých škol,“ zdůraznila děkanka Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy Radka Wildová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném navýšení míst na veřejných vysokých školách pro studenty z UJAKu mluvil s náměstkem ministryně školství Stanislavem Štechem Vladimír Kroc

Většinu ohrožených studentů tvoří učitelé, kteří si musejí ze zákona doplnit vzdělání. Konec oboru na UJAK ale neohrozí zaměstnání pedagogů. Ministerstvo školství připraví stanovisko, podle kterého budou muset být posuzováni jako studující.

Univerzitám, na které přejdou, chce resort poskytnout dodatečné finanční prostředky.

„Není možné do jedné fakulty najednou přijmout 200 nebo 300 lidí a nedat prostředky pro zvýšení počtu učitelů, zajištění kvalitních podmínek pro praxe a podobně,“ dodal Stanislav Štech.

V minulosti studující učitelé namítali, že je pro ně studium na veřejných vysokých školách problematické mimo jiné proto, že se koná i ve všedních dnech, nikoliv výhradně o víkendech. Pravidelné uvolňování jim působí problémy u zaměstnavatelů.

Podrobnosti k přijímacímu řízení zveřejní ministerstvo školství na svém webu do konce září.

Univerzita Jana Amose Komenského Praha | Foto: Český rozhlas

Eva Rajlichová, Tereza Chlubná, Marie Horňáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme