Stovky netopýrů, hnízdící na půdě obecního úřadu v Kvítkově na Českolipsku, komplikují opravu střechy

18. září 2015

Ráj pro netopýry, peklo pro opraváře. Tak to s trochou nadsázky vypadá na obecním úřadu v Kvítkově na Českolipsku. Na půdě domu hnízdí každý rok zhruba čtyři sta samiček netopýra velkého. Slétají se tam, aby vyvedly mláďata. Obec za to, že netopýry nevyhání, získala v roce 2013 ocenění. Jejich přítomnost ale komplikuje opravu střechy.

S nezávislou starostkou Kvítkova Janou Zelenkou jdeme na půdu, kde netopýři hnízdí. Moc už jich tu není. Většina odletěla zimovat do jeskyní v Dubé. Přesto o sobě dávají vědět pískotem. Podle trusu na podlaze půdy je vidět, kde všude netopýři hnízdili.

„Jak byla ta vedra, tak jich tu bylo plno po celé střeše,“ upozorňuje Jana Zelenková při vstupu na půdu.

Obec má ocenění Náš soused je netopýr. Získala ho za to, že netopýry z půdy obecního úřadu nevyhání. Přítomnost létajících savců nepřináší jen ocenění, ale také komplikace s opravou střechy.

Čtěte také

„Máme opravené dvě třetiny střechy a chtěli bychom ještě opravit zbytek. K tomu jsou třeba nejrůznější povolení a může se provést pouze od října do dubna. Nikomu se do toho nechce, protože jim musíme zanechat vletové otvory. Tím pádem jsou tu otevřené neustále vikýře a prší sem. Vyjádřilo se k tomu Vlastivědné muzeum a musíme mít povolení z krajského úřadu od životního prostředí. Tam nám napsali na tři stránky co, kde, kdy a jak.“

Opravit zbytek střechy se obec pokouší už 5-6 roků. Příští rok by to chtěli dotáhnout do finále. Podle starostky patří k omezením i to, že na střechu nesmí přijít například zateplovací folie a trámy se nesmí ničím mořit. Střecha by po opravě vlastně zůstala tak, jak je. Došlo by jen na výměnu střešní krytiny. Opravit zbývá přední stranu.

„Máme opravené boky a jednu stranu. Museli jsme nechat vletové otvory, nesměli jsme je zadělat. To, co je opravené, se dělalo odhadem před 12 roky. Teď se do toho nikomu nechce. Mají strach, aby nedostala firma pokutu.“

Zbytek střechy by chtěla obec opravit příští rok. Pokud tedy najde firmu, která by dodržela všechny požadavky ochranářů.

Spustit audio