Tržby ČZ Strakonice loni přesáhly 1,5 miliardy

28. leden 2005

Loňské tržby strojírenské společnosti ČZ Strakonice dosáhly 1,55 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 1,5 procenta.

Zisk po zdanění určí až firemní audit, řekl ČTK mluvčí společnosti Jan Pěnkava. V roce 2003 činil čistý zisk firmy 21,1 milionu korun. Podíl na hospodářském výsledku měl nárůst vývozu turbodmychadel. Firma ČZ loni o třetinu zvýšila dodávky pro americkou korporaci John Deere na zhruba 56.000 turbodmychadel. Během sedmi let vyrobila strakonická firma pro John Deere 265.000 turbodmychadel. Její divize Turbo se tak zařadila mezi přední dodavatele tohoto největšího výrobce zemědělské a stavební mechanizace na světě. Výrobky společnosti ČZ, která pravidelné dodávky pro firmu John Deere zahájila v roce 1997, směřují především do závodů ve francouzském Saran a v americkém Dubugue. Další pak míří do argentinského Rosaria, kde sídlí jeden ze závodů divize zemědělských strojů. "John Deere naši firmu navíc pověřil vývojem turbodmychadel pro speciální skupinu motorů emisní úrovně EURO 3," uvedl Pěnkava.

Společnost vyrábí plnící turbodmychadla pro přeplňování spalovacích motorů o výkonu 25 - 400 kW. Konkrétně se zaměřuje na dieselové motory nákladních a užitkových automobilů, autobusů a traktorů. V současnosti vyrábí původně licenční typové řady K36, K27 a vývojově vlastní řadu C1. Firmě John Deere dodává turbodmychadla pro čtyř- a šestiválcové motory do výkonu 150 kW. Devadesát procent produkce turmodmychadel jde na export. Více než třetina výroby směřuje pro americkou firmu, turbodmychadla vyváží ČZ i do Ruska pro Kamaz, dále pak do Číny a Běloruska. Na východních trzích napomáhá prosazení divize Turbo společný podnik ČZ-Turbo-Gaz v Nižném Novgorodu.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio