Předvolební kampaň v Řecku končí, průzkumy stále nemají jasného favorita

V Řecku končí kampaň před nedělními, letos už druhými, předčasnými volbami. Předvolební průzkumy veřejného mínění dávají rovnocennou šanci na vítězství levicové formaci Syriza expremiéra Alexise Tsiprase a konzervativní Nové demokracii v čele s Evangelosem Meimarakisem. Vítěz voleb navíc jako bonus získá 50 poslaneckých mandátů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nadcházející řecké volby jsou cenou za udržení eurozóny, ale dost možná i samotné Evropské unie, ve chvílích vyhrocené finanční krize

Nadcházející řecké volby jsou cenou za udržení eurozóny, ale dost možná i samotné Evropské unie, ve chvílích vyhrocené finanční krize | Foto: Lefteris Pitarakis | Zdroj: ČTK

To, že by jedna ze stran získala nadpoloviční většinu, je i přes lákadlo 50 mandátů téměř vyloučené, potvrzuje politolog Thomas Kulidakis.

„Dal bych tomu šanci tak 10 procent. Jde tu o to, že ta strana by potřebovala získat přibližně 38 procent hlasů a v tom případě by mohla sestavit jednobarevnou vládu. Teď je otázka, kolik bude skutečný výsledek. V případě, že bude kolem 30 procent, tak bude stačit vítězi pouze jedna strana, pokud to bude kolem 20 procent, parlament bude velmi roztříštěný a bude se velmi obtížně prosazovat vládní politika.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O průběhu a vyhlídkách okolo řeckých voleb mluví politolog Thomas Kulidakis

Není tedy zřejmé, kdo povede povolební vyjednání. Thomas Kulidakis ale mírně favorizuje Syrizu.

„Voliči Syrizy tvoří největší část těch nerozhodnutých, kteří se rozhodují, jestli půjdou, nebo nepůjdou. V případě, že půjdou, tak pravděpodobně znovu zvolí Syrizu,“ říká.

Na popularitě Syrizy se velkou měrou podílí i její lídr Alexis Tsipras. Ten ve své průbojné volební kampani zdůrazňuje, že se na rozdíl od jiných alespoň pokusil bojovat, slibuje, že bude bojovat dál a že vyjedná snížení dluhů.

Zároveň poukazuje, že Nová demokracie je viníkem všech hříchů, které se staly až do té doby, kdy byl on sám zvolen.

Řada bývalých stoupenců Syrizy se ale podle zpravodaje ČRo Roberta Mikoláše nechala slyšet, že raději dá hlas konzervativcům z Nové demokracie. Někteří Řekové pak zase odmítají veřejně přiznat, že kvůli protiimigrační politice půjdou volit neofašistický Zlatý úsvit.

O vítězi předčasných voleb v Řecku může rozhodnout přístup k imigrantům

Číst článek

Je ale téměř jisté, že Řeky kvůli ekonomice nečeká v budoucnu příliš mnoho pozitivních událostí, a to se samozřejmě odrazí i na popularitě vládnoucí strany.

„Jakákoliv vláda, která bude zvolena, bude plnit memorandum, které bylo podepsáno a diktováno zvenčí, a bude ho muset naplnit. Je zřejmé, že vláda, která se na něm bude podílet, jím bude v dlouhodobém hledisku poškozena,“ dodává Kulidakis.

Robert Mikoláš, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme