Přemysl Čech: Roboty odcházejí, roboti přicházejí

19. září 2015

Jak jednoduché to měli naši technicky založení předci v 19. století. Po celou jeho dobu si vystačili s přirovnáním, které se dnes už legendárně připomíná ve filmu Marečku, podejte mi pero! jako století páry.

Další století přineslo už dvě průmyslové revoluce: nejprve elektřina umožnila rozvoj pásové výroby a potom elektronika a IT technologie rozjely automatizaci výroby. Teď vstupujeme do čtvrté průmyslové revoluce pojmenované Průmysl 4.0. Ta spočívá v digitalizaci průmyslu a v propojení všeho, co výroba potřebuje, do jedné inteligentní sítě.

Ale jak to tak vypadá, ani tahle revoluce, označovaná taky jako digitální rEvoluce, nám moc dlouho nevydrží. Ve srovnání s počátky průmyslové revoluce jsou dnešní změny ve světové ekonomice až 300krát rychlejší. Její výkon se má do patnácti let zdvojnásobit a do poloviny tohoto století ještě jednou.

Kolik z nás nahradí chytré stroje, nepřijdeme o práci? Názory se různí. Podle jedné studie instalace miliónu robotů ve světě vyvolala potřebu dalších tří miliónů „lidských“ pracovních míst. Podle jiných odhadů je ale víc než polovina míst v Evropě ohrožená právě kvůli bouřlivému rozvoji nových technologií. Nejméně se to týká Švédska, nejvíc postižené má být Rumunsko, Česko je skoro přesně ve středu tohoto žebříčku.

Čtěte také

Tuzemský průmysl si aktuálně vede velmi dobře. Vytváří třetinu české ekonomiky a to z nás dělá nejprůmyslovější zemi Evropské unie. V ní patříme mezi čtyři země s nejrychleji rostoucím průmyslem. Ten od začátku roku posílil meziročně zhruba o pět procent a dokonce se mu letos podařilo překonat předkrizový vrchol.

Na řadu neobsazených pracovních pozic hledá marně pracovníky. Nebývalá situace. A stejně nebývalé je i to, že vláda si tento týden zvolila pro své jednání prostředí brněnského strojírenského veletrhu a sněm Svazu průmyslu a dopravy poprvé v jeho pětadvacetileté historii navštívil prezident republiky. Při této příležitosti znovu zazněla slova, která pronesl guru českých průmyslníků Miroslav Grégr: „Průmysl nás živil, živí a živit bude“.

Miloš Zeman na strojírenském veletrhu v Brně

To, že se průmysl kolem nás mění, dokládají i dva příběhy z tohoto týdne. Podnapilý Japonec se v obchodu s mobily popral s robotem, který vítá zákazníky. Povalil jej na zem a skopal jej. Robotu jménem Pepper nebylo nic platné, že je podle výrobce robot se srdcem a dokáže rozpoznat lidské emoce. Dostal nakládačku a utrpěl vnitřní zranění, protože po incidentu reagoval pomaleji.

To robot YuMi na výstavišti v Brně podobné problémy neměl. YuMi je prvním robotem, který nemá pracovat vedle člověka, ale má s ním spolupracovat, být jeho partnerem. Této roli napovídá i jeho jméno You and Me – tedy ty a já. I vzhledem se zřejmě blíží představě, kterou měl o robotech Josef Čapek, který toto slovo poprvé použil.

Čtěte také

Žádné monstrum, YuMi má dvě paže, něco jako hlavu, je příjemný na dotek, a pokud zaznamená jakoukoliv hrozící kolizi se svým lidským spolupracovníkem, okamžitě svůj pohyb zastaví. Je určen k montáži velmi malých součástek třeba v mobilních telefonech nebo počítačích a jeho schopnosti ilustruje třeba i to, že dokáže provléct nit uchem jehly. Ano, robot se stále víc podobá člověku, stále víc myslí i cítí jako člověk.

Ostatně čtvrtou průmyslovou revoluci vzala na vědomí i gramatika. Ještě nedávno považovala roboty za neživou věc bez ducha. Roboty za nás pracovaly. Dnes – i podle češtinářských pravidel – je možné jim ducha vdechnout a oživit je. Zkrátka roboty odcházejí, zatímco roboti přicházejí.

Přemysl Čech vám přeje vlídný den!

autor: Přemysl Čech
Spustit audio