Před teroristy prchá v Nigérii přes milion dětí, upozorňuje UNICEF

Velká uprchlická krize se netýká jen Evropy, ale i západní Afriky. Upozornil na to Dětský fond OSN UNICEF v souvislosti s působením teroristické skupiny Boko Haram na severu Nigérie a v okolních státech. Jen za posledních pět měsíců muselo v regionu opustit domov asi půl milionu dětí a celkem jich tam v uprchlických táborech živoří až 1,5 milionu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nigerijští vojáci nasazení ve městě Diffa

Nigerijští vojáci nasazení ve městě Diffa | Zdroj: Reuters

Spojené regionální síly čtyř zemí sice letos při úspěšné ofenzívě vyhnaly ozbrojence Boko Haram z měst a souvislých oblastí, které se jim předtím podařilo ovládnout.

Teroristé, kteří slíbili věrnost Islámskému státu a přejmenovali se na Západoafrickou provincii, se ale stáhli do odlehlých lesů. Z nich podnikají brutální výpady proti vesnicím nebo sebevražedné útoky na velkých tržištích.

Podle UNICEFu trpí mnoho dětí v uprchlických táborech akutní podvýživou a některé i cholerou. Mnozí rodiče se s nimi přitom bojí vrátit i do už osvobozených míst.

Lidskoprávní organizace Amnesty International pak v nedávné zprávě upozorňuje, že se ozbrojenci Boko Haram po Nigérii soustřeďují na Kamerun, kde útočí proti civilistům i v několikasetčlenných skupinách.

Amnesty International přitom zdokumentovala také vážné zločiny, spáchané při raziích proti teroristům kamerunskou armádou.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme