Basketbalisté na ME překonali všechna očekávání, pak šli na pivo

Na mistrovství Evropy, které poprvé v historii spolupořádaly čtyři země, zaznamenali čeští basketbalisté 7. místem historicky nejlepší český výsledek. Výhrou nad Lotyšskem 97:70 navíc postoupili nejen na příští evropský šampionát ale i na vysněný olympijský kvalifikační turnaj.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Basketbalová reprezentace na ME překonala očekávání sedmým místem

Basketbalová reprezentace na ME překonala očekávání sedmým místem | Zdroj: Reuters

Hned po výhře nad Lotyšskem zaplavila hrdlo Tomáše Satoranského ve Francii touha nejen po místním pivě. Na místě byla po nečekaném úspěchu totiž i pořádná dávka emocí. „Dáme leffe blond,“ domlouval se se spoluhráči.

„Tímhle vítězstvím jsme si zajistili kvalifikaci o olympijské hry. Můžeme bojovat o něco, o co bojovaly generace předtím,“ těší se rozehrávač na turnaj, který se uskuteční příští rok v červenci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Historický úspěch českých basketbalistů sledoval od prvního do posledního zápasu reportér ČRo Michal Jurman

Před šampionátem podceňovaná reprezentace překročila v Rize a následně i v Lille ve všech směrech svůj stín. „Klukům jsem říkal, že tenhle zápas vyhraje ten, kdo bude víc chtít. Myslím, že jsme to byli my,“ svěřoval se vykřičený kapitán Jiří Welsch.

Dvojice Satoranský, Veselý patřila v individuálních statistikách k největším hvězdám celého šampionátu. Přesto soupeře ničili Češi hlavně jako tým.

„Měli jsme ohromnou podporu ‚dědků‘, kteří dodávají sebevědomí zkušenostmi, i dalších hráčů jako je Petr Benda, Patrik Auda, David Jelínek,“ připomíná Tomáš Satoranský skvěle nakombinovaný mix zkušeností a dravosti v českém týmu.

Pokud zůstane tým kouče Ginzburga v tomto složení zdravý a pohromadě i příští rok, může myslet třeba i další historický zápis. Naposledy se totiž čeští, tedy českoslovenští, basketbalisté představili na olympijských hrách před dlouhými 35 lety.

 

Qualification for Rio here we come!! Great game of whole team!! #7thplace #eurobasket2015 #ADědekJeštěNekončí

Fotka zveřejněná uživatelem Tomas Satoransky (@satoransky),Zář 18, 2015 v 12:04 PDT

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme