Mlčení bolí. Stejnojmenná kampaň chce zlepšit úděl obětí domácího násilí

Změnit přístup k obětem domácího násilí ze strany soudců, policistů nebo státních zástupců. O to se snaží kampaň Mlčení bolí. Připravili ji pracovníci intervenčních center, kteří se o oběti starají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Domácí násilí

Domácí násilí | Foto: Český rozhlas

„Žena přes 20 let žila s manželem, který ji několikrát fyzicky napadl a vyhodil z domova. Vždy ji pustil zpět, ale tentokrát vyměnil zámek,“ vypráví konzultantka Bílého kruhu bezpečí Pavla Vávrová.

„Ta paní šla na policii, měla zhmožděnou ruku. A policisté jí korektně řekli, jaké má práva, ale vlastně pro ni nic dalšího neudělali.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Zlepšení práce s oběťmi domácího násilí chce kampaň Mlčení bolí. Informuje Pavla Lioliasová

„Informovali ji korektně, ale zapomněli na to, co dělá oběť zranitelnou, že má z toho člověka strach,“ posteskla si Vávrová.

Právě na citlivější pomoc obětem domácího násilí ze strany jednotlivých profesí se teď zaměřuje kampaň s názvem Mlčení bolí.

„Ze zpětné vazby obětí domácího násilí vyplývá, že přístup jednotlivých profesí, policistů, státních zástupců, soudců, stále v sobě nese prvky sekundární viktimizace,“ říká projektový manažer kampaně Vladimír Vedra.

„Řada z nich nechápe specifika domácího násilí. Z toho důvodu tento projekt má za cíl zkvalitnit právě práci s oběťmi domácího násilí.“

V rámci kampaně odborníci usilují o vytvoření speciálních týmů, mezi policisty, soudci nebo státními zástupci, kteří budou pro práci s obětmi vyškoleni. Můžou využít třeba program online vzdělávání.

Policejní prezidium kampaň Mlčení bolí vítá. „Aktivity směrem k obětem samozřejmě považujeme za prospěšné a šíření dobrých projektů podporujeme a jsme nakloněni i případné spolupráci na obdobných projektech,“ uvedla mluvčí prezidia Zuzana Pidrmanová.

Na problematiku domácího násilí chce upozornit také charitativní pochod s názvem Šlapeme násilí na paty. Koná se v sobotu v Praze. Výtěžek ze startovného pomůže sdružení Acorus, které se stará o týrané ženy.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme