Volkswagen musí v USA stáhnout půl milionu vozů. Kvůli manipulaci s emisemi

Volkswagen čelí ve Spojených státech obvinění, že manipuloval výsledky emisí u svých vozů s dieselovými čtyřválcovými motory. Použil speciální software, který rozpoznal, kdy se emise měří, a podle toho upravil výsledky naměřených hodnot tak, aby odpovídaly americkým předpisům. V normálním provozu byly emise podle úřadů desetkrát až čtyřicetkrát vyšší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail

detail | Foto: Volkswagen

Volkswagen teď musí stáhnout půl milionu vozů do servisu a hrozí mu pokuta v maximální výši 18 miliard dolarů. Automobilka tvrdí, že plně spolupracuje s vyšetřovateli, zprávy ovšem jinak nekomentovala.

Americký Úřad pro ochranu životního prostředí (EPA) měl podezření, že Volkswagen nainstaloval do některých aut speciální software. Ten prý umí rozpoznat, kdy je vozidlo oficiálně testované na emise, a v tu chvíli zapne zařízení, které má škodliviny kontrolovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volkswagen čelí podezření, že v USA porušuje zákony o ochraně ovzduší. Informuje Petra Novotná

V běžném provozu je ale zařízení vypnuté, auta tak prý vypouštějí do vzduchu až čtyřicetinásobek zákonem povolených emisí, což podle amerických úřadů ohrožuje veřejné zdraví.

Poté, co EPA německé automobilce pohrozil, že kvůli nejasnostem nebude moci prodávat v Americe auta vyrobená v roce 2016, se Volkswagen přiznal, že tento manipulující software použil.

Systém mají podle Úřadu pro ochranu životního prostředí zabudovaný modely Brouk, Jetta, Golf nebo Audi A3, které byly vyrobené mezi lety 2009 a 2004. Problém se týká i nejnovějších modelů Passat z posledních dvou let. EPA už Volkswagenu nařídil, aby dal vozy do pořádku.

Jejich majitelé ale na výzvu nemusejí reagovat okamžitě, protože auta nejsou nebezpečná a jejich používáním majitelé neporušují zákon.

V roce 2012 americký Úřad pro ochranu životního prostředí (EPA) udělil pokutu 300 milionů dolarů korejským automobilkám Hyundai Motor a Kia Motors za zkreslování údajů týkajících se palivové ekonomiky u 1,2 milionu aut.
Zdroj: ČTK

„Problém je samozřejmě v tom, že Volkswagen možná porušil zákon,“ řekl k tomu odborný redaktor agentury Reuters.

„Hlavně proto, aby na jednom autě ušetřil stovky dolarů. Konkurenti teď ale navíc můžou namítat, že díky tomu měl výhodu, kterou oni nemají,“ dodal.

Podle Martin Freie z magazínu Svět motorů se tato praxe zřejmě netýká pouze vozů ve Spojených státech, ani jediné automobilky.

„Agentura EPA zaplatila tým počítačových odborníků, kteří se dokázali do informací v řídicí jednotce vlomit, a teprve tím de facto nachytali zloděje s rukou v kapse. Spekulace, která se vnucuje úplně nejsnáze, je, že když už si automobilky dávají práci vyvíjet takový software, tak by byly hloupé, aby ho nepoužívaly všude. Jsme přesvědčeni, že to je široce používaná praxe u všech značek,“ upozornil.

Prodej aut se značkou Volkswagen na americkém trhu v srpnu klesl. Další koncernové značky jsou na tom o něco lépe. Třeba prodej Audi a Porsche stoupl o 10 procent.

Lenka Kabrhelová, ČRo, Pavel Polák, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme