Strategie proti suchu by měla být hotová do konce příštího roku, potvrdil premiér

V boji se suchem vláda zřejmě podpoří vznik většího množství mokřadů a rybníků. Na jednání se zástupci Agrární komory ČR to dnes v Šitbořicích na Břeclavsku řekl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Zemědělci by podle něj měli také zvážit, jaké plodiny pěstují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„Tady na jižní Moravě je potřeba mluvit o dalším rozvoji vinařství, ovocnářství. Další téma je pomoc při obnově, nebo realizaci moderních závlahových systémů,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

„A chtěl bych, aby základní strategické dokumenty na úrovni vlády byly hotové do konce roku 2016.“

Rozloha vinic by se podle viceprezidenta Agrární komory Václava Hlaváčka měla zvýšit až o polovinu. Potřeba k tomu ale budou i závlahy.

„Letošní rok je rokem, kdy i réva si sáhla na dno. Nejvíce utrpěly mladé výsadby do 5 - 8 let. Budou mít obrovské problémy přežít zimu,“ předvídá Hlaváček.

Dlouhotrvající sucho a horko letos způsobovalo komplikace po celé zemi, i nyní je většina vodních toků hluboko pod svým běžným průtokem.

Vědci očekávají, že podobně teplých a suchých let bude přibývat.

Rybník Jarval na začátku údolí Rudolfovského potoka. | Foto: Jaroslav Valevský ml.

ČTK, Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme