Euforii krotí olympijské vystřízlivění. Kvalifikace bude hodně náročná, shodují se basketbalisté

Po dlouhých 36 letech se mohou na olympijských hrách v příštím roce představit opět čeští basketbalisté. Ti k tomu nakročili včera na mistrovství Evropy, odkud vezou sedmé místo a zároveň jistotu účasti v olympijské kvalifikaci. Cestu do Ria ale ještě lemují hodně silní soupeři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Welsch (uprostřed) a Jan Veselý se objímají po vítězstvím nad Lotyšskem

Jiří Welsch (uprostřed) a Jan Veselý se objímají po vítězstvím nad Lotyšskem | Zdroj: ČTK

Prvotní euforii po závěrečné výhře na šampionátu nad Lotyšskem vystřídalo snad už po cestě mezi novináře jakési olympijské vystřízlivění. Postup na olympijský kvalifikační turnaj je totiž jedna věc, probojovat se až do Ria pak věc druhá.

„Řekněme si narovinu, že to bude hodně těžké. Ve třech skupinách po šesti postupuje jen vítěz. Je potřeba si uvědomit, jak silné týmy tam budou. Francie, Řekové…,“ přibližuje český kapitán Jiří Welsch formát nadcházející olympijské kvalifikace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Welsch varuje před náročností olympijské kvalifikace. Sám si kvůli ní možná prodlouží kariéru

Do Ria si budou moci kupovat letenky jen vítězové tří šestičlenných skupin. Na druhou stranu největšími soupeři budou zcela jistě právě týmy z evropského šampionátu.

Z americké fáze už jsou jistými účastníky boje o olympijské hry hvězdami z NBA nabitá Kanada, dále Portoriko a Mexiko. Asijský šampionát se teprve bude konat a kromě Oceánii zastupujícího Nového Zélandu se mohou Češi střetnout ještě s africkou trojicí Senegal, Angola a Tunisko.

Kromě soupeřů bude od 5. do 11. července příštího roku trápit české hráče ale ještě jeden výrazný problém.

„Do tří dnů se teď musím přesunout do Barcelony a nezastavím se až do konce června. Pak prakticky hned naskočím do reprezentace. Doufám, že se mi vyhnou zranění,“ upozorňuje Tomáš Satoranský na svůj nabitý program v katalánské Barceloně, která chce hrát v Eurolize do posledního možného, tedy nejlépe finálového termínu.

Welsch uvažuje o prodloužení reprezentační kariéry

A podobně na tom bude v tureckém Fenerbahce i druhá česká hvězda Jan Veselý. O to důležitější bude, s jakou formou se potkají příští rok ostatní čeští hráči, což platí i pro Jiřího Veselého.

„Letos jsem šel do nároďáku, protože jsem měl pocit, že mu mám pořád co dát. Pokud takový pocit bude trvat i příští rok a bude o mne zájem i ze strany trenérů, tak bych si rád olympijskou kvalifikaci zahrál,“ naznačuje kapitán týmu na ME Jiří Welsch, že vidina boje o olympijské hry vede i u něj k přehodnocení původního záměru ukončit reprezentační kariéru.

Cesta do Ria bude ještě hodně složitou, ale totéž se říkalo před letošním evropským šampionátem. Na něm dokázali Češi hrát vyrovnané partie s excelentními Litevci a částečně i s vicemistry světa ze Srbska. Proč by tedy nemohli po Evropě překvapit za necelých 10 měsíců i basketbalový svět.

Michal Jurman, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme