Řekové se chystají k volbám, čekají stabilitu i řešení imigrační krize

Den před řeckými předčasnými volbami průzkumy mírně favorizují levicové uskupení Syriza expremiéra Alexise Tsiprase. Na svého největšího soupeře, konzervativní Novou demokracii v čele Evangelosem Meimarakisem, má náskok 2,5 procenta. Tyto závěry ovšem podle expertů nemusejí odpovídat realitě. Pozorovatelé tak očekávají velmi těsné výsledky voleb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mnozí Řekové nechtějí prozradit, komu ve volbách nakonec skutečně odevzdají hlas

Mnozí Řekové nechtějí prozradit, komu ve volbách nakonec skutečně odevzdají hlas | Zdroj: Reuters

Den před hlasováním byl v Řecku naprosto klidný. Neprobíhaly žádné mítinky, ani předvolební průzkumy. Někteří komentátoři dokonce mluví o tichu před bouří.

Podle posledního průzkumu by má Syriza šanci získat 31 procent hlasů, zatímco Novou demokracii podporuje jen 28,5 procent voličů. Jasno ovšem bude až po uzavření místností a sečtení všech hlasů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politologové a komentátoři rozebírají možný povolební scénář v Řecku. Více informací má zvláštní zpravodaj ČRo v Aténách Robert Mikoláš

Mnozí Řekové se totiž zdráhali prozradit, komu skutečně odevzdají hlas. Někdy se například styděli za to, že v posledních volbách volili Tsiprasovo uskupení, zatímco teď dávají přednost Nové demokracii.

Ať už ale vyhraje Tsipras, nebo Meimarakis, důležité bude, s kým utvoří koalici.

Vítěz sice získá bonus v podobě 50 poslaneckých křesel, už teď je ale jasné, že žádný z favoritů nebude mít nadpoloviční většinu.

Šanci dostat se do parlamentu má proevropské proreformní hnutí Potami, dále Demokratické spojenectví, jehož součástí je sociálnědemokratický Pasok, nebo nacionálně-konzervativní Strana nezávislých Řeků (ANEL).

Ochrana hranic

Politici a experti se obávají rostoucí podpory neofašistů ze Zlatého úsvitu. Ten by ve volbách mohl skončit i třetí. Na tomto místě se sice strana umístila už v lednových volbách, tentokrát má ovšem šanci získat více než 6,28 procent hlasů, které jí tehdy vynesly 17 mandátů.

Tsipras se svou vládou podal demisi 20. srpna poté, co vyjednal podmínky třetího záchranného programu s mezinárodními věřiteli. V Řecku nyní vládne úřednický kabinet premiérky Vasiliki Thanosové. Jak Syriza, tak Nová demokracie slibují dodržet úsporná opatření dohodnutá s věřiteli.

Mnozí Řekové totiž podporu Zlatému úsvitu nevyjadřují nahlas, protože se bojí reakce okolí. Vadí jim ale pokračující příliv imigrantů, kterým naopak Tsiprasova Syriza otevírá náruč.

Ochranu Schengenského prostoru má na starosti agentura FRONTEX, která od roku 2005 koordinuje hlídky podél vnějších hranic Evropské unie, a to ve snaze bránit vstupu nelegálních přistěhovalců i v zájmu boje proti organizovanému zločinu.

V případě Řecka má ovšem dnes k dispozici jen pět lodí a čtyři čluny, problémy měla i se zajištěním pohonných hmot. Co se pravomocí týče, lodě pašeráků s uprchlíky může pouze zastavit a nic víc. Často tak běžence vezme na palubu a dopraví na řeckou pevninu.

Teď se vytvářejí takzvané hot spoty, tedy centrální registrační místa, která by měla být posílena o další migrační úředníky. Konkrétně jde o přístav Pireus, kam připlouvají lodě s běženci s cílem zajistit registraci uprchlíků.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme