Rozhovory vězňů s oběťmi ve Vinařicích prý pomáhají oběma stranám

Ve vinařické věznici testují unikátní projekt. Za odsouzenými docházejí lidé, kteří se sami stali obětí trestného činu, a s vězni mluví o svých pocitech. Oběti se tak podle expertů mohou lépe vyrovnat se svým traumatem. Pachatelům zase může naplno dojít, co svým jednáním způsobili. Nikdy se ale nepotká přímo pachatel a jeho oběť.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení (ilustrační foto)

Vězení (ilustrační foto) | Zdroj: Vězeňská služba ČR

„Vloupal jsem se do domu babičky mé tehdejší přítelkyně. Bylo to kvůli penězům. Přistihla mě tam, došlo mezi námi ke konfliktu a bohužel jsem jí ublížil,“ vypráví Jaroslav. Ve věznici si odpykává šestnáctiletý trest za pokus o vraždu.

Hubený sedmadvacetiletý muž a pět jeho spoluvězňů na několikahodinových setkáních mluvili s lidmi, kterým někdo vážně ublížil.

„Pravidelně odcházím úplně mimo sebe. Je to takové vytržení z té místní reality a návrat do nějakého života,“ popisuje Jaroslav pocity ze setkání, která jsou podle odborníků přínosná i pro oběti trestných činů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Markéty Chaloupské z věznice ve Vinařicích, kde testují unikátní projekt rozhovorů vězňů s oběťmi trestných činů

„Pro oběť je fajn slyšet, že pachatel ukradl peníze nebo vykradl byt jen proto, že momentálně potřeboval peníze na drogy. Že nikdo další neplánuje, že přijde a znovu ji vykrade,“ myslí si vychovatel Josef Hrubý, který se setkání také účastnil.

Na setkání pravidelně dohlíží několik odborníků. Ani jeden z nich se prý nesetkal s tím, že by se vězeň přihlásil do programu jen kvůli tomu, aby získal plusové body do žádosti o podmínečné propuštění.

Rozhovor s netaktním pachatelem může oběti ublížit

Podobné přesně řízené rozhovory fungují v řadě evropských zemí. Třeba v Německu nebo ve Velké Británii.

Psycholog Vladimír Voska ale upozorňuje, že experti musejí vytipovávat odsouzené, kteří jsou schopni sebereflexe. „Pachatel může oběti způsobit nedostatečným taktem ještě větší psychickou újmu,“ varuje Voska.

„Zpočátku tam byl samozřejmě trošičku strach na obou stranách. Ale po půlhodině nebo hodině, se nám podařilo vytvořit atmosféru, která je bezpečná,“ uklidňuje Gabriela Kabátová z Mezinárodního vězeňského společenství.

Projekt by se mohl brzy rozšířit i do dalších věznic. Zástupci Mezinárodního vězeňského společenství o tom jednají s ministerstvem spravedlnosti.

dab, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme