Velkou cenu F1 v Singapuru vyhrál Vettel, Hamilton závod nedokončil

Velkou cenu Singapuru formule 1 vyhrál Němec Sebastian Vettel z Ferrari a připsal si třetí triumf v sezoně. Třináctý závod letošní sezony se nevydařil stáji Mercedes. Mistr světa a vedoucí muž seriálu Brit Lewis Hamilton po potížích s motorem poprvé v tomto roce nedojel. Na stupně vítězů se nedostal ani Němec Nico Rosberg, který skončil čtvrtý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Němec Sebastian Vettel se raduje z vítězství ve Velké ceně Singapuru

Němec Sebastian Vettel se raduje z vítězství ve Velké ceně Singapuru | Zdroj: ČTK

Za Vettelem dojel na druhém místě Australan Daniel Ricciardo z Red Bullu se ztrátou půldruhé sekundy, třetí byl Fin Kimi Räikkönen z Ferrari již s mankem přes 17 sekund.

„Tohle byl jeden z mých nejlepších závodů. Bylo to pěkně napínavé. Byl jsem hodně pod tlakem, Daniel jel skvěle,“ řekl Vettel, jenž startoval poprvé v sezoně z pole position a vedení si držel po celý závod. Dvakrát ho však zpomalovací vůz připravil o vypracovaný náskok.

Mercedesu kvůli problémům s pneumatikami nevyšla už kvalifikace a jeho jezdci se museli spokojit s třetí řadou na startu. Hamilton se sice dokázal posunout z páté příčky o jedno místo, ale jeho monopost začal ztrácet výkon a ve 32. kole závod pro obhájce singapurského vítězství skončil.

„Byl jsem mimořádně optimistický, snadno jsem držel krok a doufal, že se to povede rychle vyřešit, ale nestalo se,“ posteskl si Hamilton. „Ještě nás čeká dlouhá cesta, na které se dá poztrácet spousta bodů.“

Krátce po jeho odstoupení noční závod narušil muž, který se objevil v průběhu 37. kola na trati a poklidně kráčel podél bezpečnostní bariéry. Vedoucí Vettel na něj upozorňoval křikem do týmové vysílačky a na okruh vyjel zpomalovací vůz. Muž po chvíli přelezl mantinel a zase zmizel.

Hamilton teprve podruhé v sezoně chyběl na pódiu, dál však má výrazný náskok v čele šampionátu. Před Rosbergem vede o 41 bodů. K oběma pilotům Mercedesu se díky čtvrtému prvenství na městském okruhu Marina Bay přiblížil Vettel. Čtyřnásobný mistr světa ztrácí na Rosberga osm bodů a na Hamiltona má šest závodů před koncem sezony manko 49 bodů.

„Když se nám povede víc víkendů jako tenhle, tak máme šanci Mercedes dotáhnout. Masivní útok. Možná se nám povede udělat z nemožného možné. Každopádně se o to pokusíme,“ prohlásil Vettel.

Sebastian Vettel z Ferrari si připsal v Singapuru třetí vítězství v sezoně. | Foto: ČTK/AP

Díky 42. vítězství v kariéře osmadvacetiletý německý jezdec překonal bilanci legendárního Brazilce Ayrtona Senny a osamostatnil se na třetím místě historického pořadí. Před ním jsou jen krajan Michael Schumacher s 91 triumfy a Francouz Alain Prost, který vyhrál 51 závodů.

Hamilton se mohl v případě úspěchu tragicky zesnulému Sennovi v počtu výher vyrovnat. Další možnost bude mít za týden v Suzuce.

„Byla to výjimka, že jsme tu byli tak špatní. Ale samozřejmě je tu určité nebezpečí, protože přesně nevíme, proč se to stalo,“ uvedl Rosberg k nejhoršímu vystoupení Mercedesu v sezoně.

ČTK, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme