Počasí bude příští týden podzimní. Pak přijde babí léto

Příští týden už začne podle kalendáře podzim. Odpovídá tomu také předpověď počasí, která nabízí zatažené a deštivé dny i teploty do 20 stupňů Celsia.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Potíž se suchem je mimo jiné v tom, že není úplně jasné, v jakých jednotkách se má měřit

Potíž se suchem je mimo jiné v tom, že není úplně jasné, v jakých jednotkách se má měřit | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

V pondělí ráno a dopoledne očekávají meteorologové oblačnost se srážkami. To by se ale mělo změnit s příchodem oblasti vysokého tlaku vzduchu.

„Srážky ustanou a v odpoledních a večerních hodinách bude vesměs od jihozápadu modrá obloha. Bude ubývat oblačnosti tak, aby se postupně vyjasnilo. Ovšem s vyjasněním a v chladném vzduchu budou potom ve večerních hodinách rychle klesat teploty,“ upozorňuje meteorolog Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak bude v příštím týdnu, prozradil meteorolog Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu

Zítřejší teplotní maxima by měla vystoupat na 15 až 19 stupňů. Ráno se ale budou teploty pohybovat jen mezi 8 a 4 stupni Celsia.

A chladné bude i úterní ráno. Ojediněle se mohou objevit mlhy, jinak bude pozítří slunečno, skoro jasno až polojasno. Odpoledne ovšem bude od západu přibývat oblačnosti a večer se na západě Čech nejspíš objeví přeháňky nebo déšť.

Úterý by ale podle meteorologů mělo být nejteplejším dnem. „Teploty budou vystupovat na 18 až 22 stupňů, ojediněle potom může být i 23 až 24 stupňů,“ potvrzuje Hanzlík.

Čeká se babí léto

Ve středu podle kalendáře oficiálně začíná podzim a počasí se opět zhorší. Meteorologové očekávají, že bude zataženo až oblačno s občasným deštěm nebo přeháňkami.

„Nebude tak po celý den na celém území. Zpočátku se velká oblačnost objeví zejména v Čechách, srážky se vyskytnou v Čechách a postupně se to bude během dne přesouvat i na Moravu a do Slezska. Tam se srážek dočkáme až ve večerních hodinách,“ upřesňuje Hanzlík.

Ve čtvrtek to podle něj bude přesně naopak. Na Moravě a ve Slezsku se dá očekávat velká oblačnost s občasným deštěm, zatímco v Čechách bude od západu ubývat srážek i oblačnosti.

Teploty se budou pohybovat kolem 12 až 8 stupňů Celsia v noci, přes den vystoupají na 15 až 19 stupňů, pokud se zrovna nebudou vyskytovat srážky.

Od pátku by se pak mělo do střední Evropy postupně přibližovat babí léto. „Od víkendu již můžeme počítat pouze se slunečným charakterem počasí, přeháňky se vyskytnou pouze přechodně. Teploty budou příjemné. Přes den kolem 19 stupňů, v noci potom už bude chladněji, kolem sedmi stupňů Celsia,“ uzavírá Hanzlík.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme