Martin Lubenov´s Jazzta Prasta: Impressions

21. září 2015

Bulharský romský akordeonista Martin Lubenov studoval jak klasickou hudbu, tak i jazz v Sofii a později ve svém novém domově, ve Vídni. Stejnou měrou se ale do jeho stylu otiskla tradice balkánských svatebních kapel, v nichž hraje akordeon s dechovými nástroji a bubny.

V současné době vede Lubenov dvě kapely - šestičlenný Orkestar, a tříčlenné jazzové combo. Zatímco s Orkestarem hraje typicky balkánské taneční skladby s erudicí profesionálního virtuosa, s triem, které nazval Jazzta Prasta, kombinuje etnické vlivy s jazzovou improvizací. Na albu Impressions, najdeme ale navíc vlivy z Istanbulu, Vídně i ze Středomoří.

Akordeon patří k světově nejrozšířenějším nástrojům - zajímavé ale je, že v každém regionu se stal zdrojem zcela odlišného stylu. Nejvíce to platí v Latinské Americe - kde bychom mohli rozlišit více než desítku různých akordeonových žánrů.

03475280.jpeg

Martin Lubenov se narodil v romské rodině v Sofii, jeho trio tvoří kytarista Angel Demirov, přezdívaný Raketa, a basista Mikhail Ivanov. Inspirace Martina Lubenova tvoří široké spektrum žánrů, moderní jazz i předválečný swing, tango i hudba Středomoří - a samozřejmě romská hudba z Balkánu. K nejvýznamnějším hudebním centrům Balkánu patří Istanbul, propojující evropské styly s orientálními.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Wiener Gürtel am Freitagnachmittag, Memórias de Porto Alegre, Madame Schebrak, Multiculti Paris.

Spustit audio