Po výbuchu střelného prachu ve vlašimské zbrojovce se pohřešují tři lidé

V podniku výrobce munice Sellier & Bellot ve Vlašimi na Benešovsku dnes odpoledne explodoval střelný prach. Výbuch si podle prvních informací hasičů vyžádal nejméně jedno úmrtí, policie to ale zatím oficiálně nepotvrdila a mluví jen o třech pohřešovaných pracovnících. Podle starosty Vlašimi by lidem v okolí nemělo hrozit nebezpečí. Policie se případem zabývá pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V podniku výrobce munice Sellier & Bellot ve Vlašimi na Benešovsku explodoval střelný prach. K výbuchu došlo ve skladu materiálu pro výrobu zápalek

V podniku výrobce munice Sellier & Bellot ve Vlašimi na Benešovsku explodoval střelný prach. K výbuchu došlo ve skladu materiálu pro výrobu zápalek | Zdroj: ČTK

Okolí zbrojovky střeží městská policie. Výroba v areálu přerušena nebyla. Místo výbuchu ale stále není přístupné, nejdříve je potřeba dokončit pyrotechnický průzkum.

Ten byl kvůli tmě přerušen a bude pokračovat v úterý. Teprve poté budou moci na místo znalci z oboru pyrotechniky a pracovníci Českého báňského úřadu, aby případ vyšetřili.

Specialisté dnes nejdříve prohlíželi okolní budovy a zjišťovali, zda nejsou poškozeny a nehrozí další výbuch. Po 17. hodině se nad areál vznesl na průzkum vrtulník, o hodinu později místo prověřil speciální robot.

Přehrát

00:00 / 00:00

Událost se silně dotkla zaměstnanců zbrojovky. Mluvila s nimi reportérka Věra Hájková

„Teprve poté mohl na místo vstoupit policejní pyrotechnik v těžkém pyrotechnickém obleku,“ uvedla benešovská policejní mluvčí Eva Stulíková.

Kolem 20. hodiny místo prověřovali ještě tři pyrotechnici, už bez těžkých zásahových obleků.

Záchranné akce na pomoc pohřešovaným ovšem běží už teď, vysvětlil bývalý policejní pyrotechnik Karel Koubík, který působí jako soudní znalec v tomto oboru:

„Jedním z úkolů jak zasahujícího pyrotechnika, který se tam pohybuje v ochranném obleku, tak i ostatních složek, ať už to byl vrtulník s termovizí nebo speciální robot, který je vybaven několika kamerami, je krom zajištění, jestli je prostor bezpečný, i pátrání po možných obětech. Takže není pravdou, že by se o lidi, kteří se v současné době pohřešují, nikdo nezajímal.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O bezpečnostních předpisech při práci s třaskavinami mluvil bývalý policejní pyrotechnik Karel Koubík, který teď působí jako soudní znalec

Exploze podle prohlášení zbrojovky nastala ve skladu materiálu pro výrobu zápalek. Firma potvrdila, že pohřešuje tři pracovníky.

Mluvčí báňského úřadu Bohuslav Machek uvedl, že k výbuchu došlo, když zaměstnanec firmy přenášel v kelímku třaskavinu z místa výroby do meziskladu. Podle něj šlo o trinitroresorciát.

„Při manipulaci s touto třaskavou směsí, která slouží pro zhotovení náplně zápalky v nábojnici, došlo k této mimořádné události. Na hodnocení, zda došlo, nebo nedošlo k porušení předpisů, které upravují nakládání s výbušninami, je skutečně v tomto okamžiku velice brzy,“ upozornil.

V podniku výrobce munice Sellier & Bellot ve Vlašimi na Benešovsku explodoval střelný prach. K výbuchu došlo ve skladu materiálu pro výrobu zápalek | Foto: ČTK

Událost byla hlášena zhruba ve 12.45, pyrotechnici do zbrojovky dorazili kolem 14. hodiny. „Místní mi říkali, že slyšeli obrovský výbuch, viděli kouř a lidem se třásla okna,“ popsala reportérka ČRo Věra Hájková.

Sellier & Bellot je jedním z nejvýznamnějších výrobců malorážové munice, kterou vyrábí už od roku 1825. Od roku 2009 je majitelem továrny brazilská společnost CBC – Companhia Brasileira de Cartuchos S.A. (CBC). Každý den opustí továrny Sellier & Bellot dva miliony nábojů. Dvě třetiny produkce končí na civilním trhu, tedy na střelnicích a u myslivců, zbytek munice odebírají ozbrojené složky. Firma má 1400 zaměstnanců a exportuje do 80 zemí. 40 procent produkce prodá v Evropě, 30 procent v Severní Americe, zbytek na ostatních světových trzích, například v Africe.

Podle mluvčího středočeských hasičů Petra Svobody byly zasaženy malé sklady o rozměrech 2 x 1 metr a explodující látky nebylo velké množství.

Po výbuchu nezačalo hořet. Kolem místa exploze byla okamžitě vytvořena 200metrová ochranná zóna, za kterou nikdo nesměl.

„Dostal jsem zprávu, že tam je nyní vše pod kontrolou, takže žádné jiné nebezpečí obyvatelstvu nehrozí,“ popsal starosta Vlašimi Luděk Jeništa necelou hodinu po výbuchu.

Vedení města podle něj celý areál v poslední době několikrát procházelo a informovalo se na bezpečnostní opatření. Podle Jeništy se už v minulosti několik podobných nehod v podniku stalo, ale provozy se od té doby diametrálně změnily.

Před vchodem se shromažďovali příbuzní pracovníků zbrojovky. „Mají obrovský strach a snaží se svým blízkým dovolat. Na lavičce tady sedí také zaměstnanci, mají slzy v očích a nechtějí o ničem mluvit,“ popsala reportérka ČRo. Teď už ale zaměstnanci i příbuzní odešli.

ČTK, ČRo, Věra Hájková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme