Maďarsko uzákonilo nasazení armády k ochraně hranic, příliv z Chorvatska neustává

Novelu zákona, která rozšiřuje pravomoci armády při řešení uprchlické krize, schválil maďarský parlament. Armáda tak bude moci k potlačování nepokojů na hranicích používat podobné prostředky jako policie. Mezitím neslábne proud běženců přes Chorvatsko, hlásí z hranic mezi oběma zeměmi zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti vyčkávající na chorvatské straně hranic se Srbskem (ilustrační foto)

Migranti vyčkávající na chorvatské straně hranic se Srbskem (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Přijetím zákona dnes maďarský parlament rozšířil pravomoci policie a armády a umožnil zapojení vojska do ochrany státních hranic před masovým přívalem migrantů.

Novela prošla díky podpoře radikální pravice, vláda totiž potřebnou dvoutřetinovou většinu nemá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novela zákona umožní nasadit vojáky na určité úkoly s pravomocí policistů, informoval z Budapešti spolupracovník ČRo Gregor Martin Papucsek

Premiér Viktor Orbán v politické diskusi k uprchlické krizi zdůraznil, že srbskou hranici mohla ještě ubránit policie sama, ale na ochranu chorvatských hranic, kudy nyní proudí tisíce uprchlíků, už by byla potřebná i armáda.

O víkendu byla armáda v prostoru v rámci vojenského cvičení. Od zítra tedy bude možné nasadit i vojáky, kteří budou mít policejní pravomoci.

Mohou například usměrňovat dopravu, odrážet násilné činy, použít přitom donucovací prostředky, nikoliv však střílet ostrými náboji.

Orbán vůči nesouhlasící maďarské opozici argumentuje úkoly vlády, která musí chránit hranice vlastního státu i Evropské unie.

Kvóty pro přijímání uprchlíků nebudou možná povinné, tvrdí Financial Times

Číst článek

Současně na veřejnost pronikla informace, podle níž maďarský premiér pojede na středeční bruselský summit o uprchlické krize s konstruktivním návrhem.

Podle toho návrhu by mohly členské státy EU věnovat jedno procento ze svého HDP do zvláštního fondu, ze kterého by byly podporovány země, odkud uprchlíci pocházejí.

Migrační vlna neztrácí na mohutnosti

Na starý kontinet i nadále proudí tisíce běženců denně. Nejvytíženější je teď právě maďarsko-chorvatská hranice. Pro migranty je to momentálně nejsnadnější způsob cesty na Západ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zatímco Budapešť rozšířila pravomoci armády, příliv běženců z Chorvatska neustává, informuje z hranic zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

Chorvatsko nebývale velký nápor běženců velmi těžce zvládá a už několik dnů je posílá do Maďarska, kam jich jen o víkendu dorazilo na 20 tisíc.

Jak hlásí z místa zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška, na maďarské straně hranice s Chorvatskem stojí desítky autobusů, které je mají převézt do záchytných center u hranic s Rakouskem.

Maďarsko se také snaží inzercí na Blízkém východě upozorňovat potenciální běžence, že ilegální přechod jeho hranic je trestným činem.

Migranti - trasy | Foto: Český rozhlas

Petr Vavrouška, Gregor Martin Papucsek, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme