Staronovým premiérem Řecka je Alexis Tsipras, kabinet představí nejpozději ve středu

Alexis Tsipras dostal od řeckého prezidenta pověření sestavit novou vládu a vrací se do křesla ministerského předsedy. Jeho levicové uskupení Syriza jasně zvítězilo v předčasných volbách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký prezident Prokopis Pavlopulos (vpravo) pověřil Alexise Tsiprase sestavením vlády

Řecký prezident Prokopis Pavlopulos (vpravo) pověřil Alexise Tsiprase sestavením vlády | Zdroj: Reuters

Tsipras tak má silný mandát na provedení reforem, které po Aténách požadují mezinárodní věřitelé výměnou za další finanční pomoc.

Šéf Syrizy Alexis Tsipras a předseda Nezávislých Řeků Panos Kammenos dnes jednali o složení koaličního kabinetu. Konkrétní rozdělení a obsazení ministerských postů ale zatím není jasné.

Kromě samotného Tsiprase by ale v nové vládě měl opět usednout i exministr financí Tsakalotos, který by vedl právě tento resort.

Řecko podle expertů čeká těžké období prosazování nezbytných reforem, mezi jinými i spuštění privatizace nebo provedení důchodové reformy.

Tsipras se vrací do premiérského křesla, jeho Syriza získala přes 35 procent hlasů

Číst článek

Tsipras se svou původní vládou podal demisi 20. srpna poté, co vyjednal podmínky nového záchranného programu s mezinárodními věřiteli.

Předčasné volby vypsal s tím, že potřebuje silný mandát, aby mohl realizovat reformy a úsporná opatření, jejichž zavedení muselo Řecko slíbit výměnou za schválení záchranného programu. Syriza se pak stala terčem kritiky veřejnosti za porušení slibů.

Robert Mikoláš, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme