Britský divadelní producent našel 10 her slavné spisovatelky Agathy Christie

Britský divadelní producent Julius Green objevil deset neznámých nebo pohřešovaných her Agathy Christie. Získal totiž přístup do archivů na obou stranách Atlantiku. Odborníci považují objev za naprosto zásadní. Jeho detektivní práci už ocenil také vnuk slavné spisovatelky a dramatičky Mathew Prichard, který se stará o literární práva k dílům své babičky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský divadelní producent Julius Green objevil 10 her Agathy Christie

Britský divadelní producent Julius Green objevil 10 her Agathy Christie | Foto: Jiří Hošek

„Za opravdu velký objev považuji hru Nultá hodina. To je hra, kterou Agatha Christie prokazatelně napsala, jenže měla premiéru v Americe v roce 1945, a lidé tak nějak zapomněli, že se tak skutečně stalo,“ říká v rozhovoru pro Český rozhlas britský divadelní producent Julius Green a pokračuje:

„Získal jsem od listu Martha's Vineyard Gazette uměleckou kritiku z té doby. Jenže text té hry prostě zmizel. Vydal jsem se v New Yorku do Shubertova archivu a zeptal se, jestli náhodou nemají kopii hry Nultá hodiny. Oni jen zašli do sklepa, našli příslušnou krabici, a ta hra tam opravdu byla. Kromě ní tam ležely pověřovací listiny i všechny smlouvy.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Britský divadelní producent objevil 10 her Agathy Christie. S ním a s vnukem slavné spisovatelky natáčel zpravodaj ČRo ve VB Jiří Hošek

Green už dříve pochopil, že narazil na literární zlatou žílu. Patří k těm, kdo si v umělecké branži váží více divadelních děl Agathy Christie než jejích detektivních románů.

Připomíná také, že se na londýnském West Endu hrály svého času tři různé hry Agathy Christie současně. To se žádné jiné ženě-dramatičce nepodařilo.

„Není to jen nějaký můj závěr. Cituji Agathu Christie, která opakovaně řekla, že radši píše divadelní hry než knihy. Je to takový předsudek, že to byla čistě spisovatelka detektivních románů. Stejně jako je předsudek, že psala o bytostně britském prostředí, že její díla jsou plná pití čaje, čínského porcelánu a hraní kroketu. Nevím o žádné divadelní hře Agathy Christie, kde by se hrál kroket, jedly okurkové sendviče a pil čaj,“ podotýká Julius Green.

Podle něj právě tato skutečnost přispívá k univerzální srozumitelnosti a celoplanetární oblibě britské autorky.

Tajný poklad v podobě 10 her Agathy Christie

Green objevil nebo v některých případech znovuobjevil pět jednoaktovek a pět celovečerních her Agathy Christie. Svým literárně-detektivním počinem překvapil kdekoho, včetně vnuka slavné spisovatelky Mathewa Pricharda.

„Tajný poklad na vás z krabice nevypadne každý týden. Takhle to prostě na světě nechodí. Julius je velmi zkušený divadelní producent a byl schopen interpretovat spoustu vzkazů a poznámek v našem archivu,“ vysvětluje v rozhovoru pro Český rozhlas Prichard a dodává:

„Nikdy jsme třeba nepátrali po druhém textu ke hře Nultá hodina, protože jsme si mysleli, že je to ten, který všichni známe. On ale zjistil, že existuje ještě úplně jiná verze.“

Mathew Prichard​, vnuk Agathy Christie | Foto: Jiří Hošek

Vnuk Agathy Christie stojí v čele společnosti, která spravuje pozůstalost světoznámé autorky a kontroluje většinu práv, jež se k rozsáhlému dílu vážou.

Kdysi ke svým 10. narozeninám dostal originální a zároveň lukrativní dárek, a sice práva k uvedení nejslavnější divadelní hry své babičky jménem Past na myši. Ta se hraje už neskutečnou 63. sezonu v řadě a počet představení překonal hranici 25 tisíc.

„Všechny dějové linie a všechny postavy her Agathy Christie jsou originální. Její dialogy jsou velmi zábavné. U některých máte pocit, že je musel napsat Oscar Wilde. Ona byla mnohem chytřejší dramatička, než si jsou lidé ochotni přiznat. Agatha Christie chodila pořád do divadla. Její archiv je plný vstupenek na představení. Ona opravdu nežila v izolovaném světě,“ upozorňuje Prichard.

Poznatky o nově objevených hrách Agathy Christie, včetně samotných textů, shrnul Julius Green do knížky „Curtain Up: Agatha Christie - A Life in Theatre.“ Ta vychází v Británii právě v těchto dnech.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme