Akupunktura i masáže. V Hradci můžou pacienti vyzkoušet čínskou medicínu

První pacienti mají za sebou vyšetření a léčbu v novém Česko-čínském centru v královéhradecké fakultní nemocnici. Tradiční čínská medicína doplní západní lékařské postupy. Má pomáhat hlavně u chronických bolestivých onemocnění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pacienti nemocnice v Hradci Králové mohou vyzkoušet čínskou medicínu

Pacienti nemocnice v Hradci Králové mohou vyzkoušet čínskou medicínu | Zdroj: ČTK

Čínský lékař Wang Bo s pomocí tlumočnice vyšetřuje pacientku Evu Chárovou. Žena věří, že tradiční čínská medicína jí pomůže od dlouhodobé bolesti krku a zad.

„Zkoušela jsem předtím thajské i klasické masáže. Přineslo to efekt krátkodobého uvolnění, nikoli dlouhodobého,“ popisuje Chárová.

První diagnózu určuje v novém centru český lékař, pak nastupuje ten čínský. Wang Bo se ženy ptá na její potíže, pocení, nahmatá jí puls a pečlivě si prohlíží její jazyk. Nakonec ženě napíchá zezadu do krku několik tenkých jehliček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Akupunktura i masáže. Pacienti nemocnice v Hradci Králové mohou vyzkoušet čínskou medicínu. Na místě natáčel redaktor Jiří Fremuth

„Léčba akupunkturou je u podobných problémů velmi účinná. Během pěti kúr by ty bolesti mohly ustat, ale pacientka bude muset změnit životní styl, aby se obtíže nevrátily,“ vysvětluje Wang.

První česko-čínská ambulance dokáže za den vyšetřit desítku pacientů, říká vedoucí centra František Musil:

„Zatím máme akupunkturu, podpůrné podávání bylin a masáže tuina. Do budoucna budeme spolupracovat se specialisty, kteří se zabývají cvičením taj-či a čchi-kung.“

Centrum je otevřené všem, kromě dětí, těhotných a psychiatrických pacientů. Čínská medicína má podle ředitele královéhradecké fakultní nemocnice Romana Prymuly doplnit tu západní.

Pacienti nemocnice v Hradci Králové mohou vyzkoušet čínskou medicínu | Foto: ČTK

„Chceme tady léčit chronickou bolest a pár vybraných diagnóz. Nikdy to nebude systém, který by západní medicínu nahradil, ale bude ji doplňovat,“ dodává Prymula.

Za léčbu zaplatí pacienti několik tisíc korun. Například vstupní a kontrolní vyšetření a pět ošetření akupunkturou bude stát 4200 korun.

„Ceny se pohybují od běžné akupunktury na úrovni 400 korun až po třídenní balíček na úrovni někde šesti tisíc korun," upřesnil Prymula.

Nemocnice chce proto vyjednat, aby léčbu krylo běžné zdravotní pojištění.

Jiří Fremuth, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme