Soud znovu povolil vydání údajných spolupracovníků teroristů do USA

Pražský městský soud i napodruhé nepravomocně povolil vydání trojice cizinců viněných ze spolupráce s teroristy do Spojených států. Mužům hrozí v USA doživotí. Jedním z mužů je Libanonec s ukrajinským občanstvím Alí Fajád. Ten je bratrem taxikáře, který zmizel letos v červenci spolu s pěti Čechy na východě Libanonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský městský soud rozhodoval o vydání trojice cizinců do USA. Alí Fajád (vzadu)

Pražský městský soud rozhodoval o vydání trojice cizinců do USA. Alí Fajád (vzadu) | Zdroj: ČTK

USA tvrdí, že Fajád a dva občané z Pobřeží slonoviny chtěli prodat kokain a zbraně agentům z Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC.

Vzájemné schůzky se údajně konaly v Ghaně či ve Varšavě a nakonec v pražském hotelu, kde trojici loni v dubnu zadržela policie. Od té doby jsou muži v české vazbě.

Spojené státy trvají na tom, že nešlo o provokaci, protože muži vyvíjeli kriminální činnost už před setkáním s agenty a sami aktivně iniciovali další schůzky. K této argumentaci se dnes přiklonil i český soud. Navíc jsou prý záruky ze strany USA, že obvinění nebudou podrobeni nelidskému zacházení, dostatečné.

„Spojené státy americké k žádosti zdejšího soudu zaslaly ujištění, že jmenovaní budou umístěni toliko jen v civilním vězeňském zařízení na území Spojených států amerických, nebudou mučeni nebo podrobeni nelidskému zacházení,“ uvedl soudce Luboš Vrba.

Právníci cizinců podali hned v soudní síni proti rozhodnutí stížnost. Advokát Fajáda Vladimír Řičica zárukám Spojených států nevěří. „Vydání není přípustné. Jsem si samozřejmě vědom, že zde není rozhodováno o vině a o trestu. Můj klient trvá na tom, aby vydán nebyl, protože se ničeho nedopustil,“ řekl Řičica.

Stížnost teď opět posoudí vrchní soud v Praze. Pravomocný rozsudek pak musí potvrdit české ministerstvo spravedlnosti. To zatím rozhodnutí soudu komentovat nechce.

„Jedná se o nepravomocné rozhodnutí. Zatím ministerstvo spravedlnosti počká až do rozhodnutí pravomocného, teprve poté bude v příslušné věci nějak konat,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí rezortu Tereza Schejbalová.

ČTK, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme