Výbuch ve firmě Sellier & Bellot zabil tři lidi, policie už našla těla

Policisté našli další dvě oběti pondělního výbuchu střelného prachu ve vlašimské firmě Sellier & Bellot. Exploze tak stála život celkem tři pracovníky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V podniku výrobce munice Sellier & Bellot ve Vlašimi na Benešovsku explodoval střelný prach. K výbuchu došlo ve skladu materiálu pro výrobu zápalek

V podniku výrobce munice Sellier & Bellot ve Vlašimi na Benešovsku explodoval střelný prach. K výbuchu došlo ve skladu materiálu pro výrobu zápalek | Zdroj: ČTK

První oběť policisté identifikovali už včera, byla totiž mimo epicentra výbuchu. Další těla objevili dnes po 14. hodině.

„Na místě výbuchu byly nalezeny ostatky dalších dvou těl, tudíž celkový počet jsou tři oběti. Další osoby se nehledají,“ potvrdil Českému rozhlasu mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Výbuch v zadní části areálu byl hlášen v pondělí ve 12.45. Místo už včera prohlíželi pyrotechnici a dnes zajišťovací práce pokračují, a to i v širším okolí zasaženého místa. V akci je i speciální traktorobagr na dálkové ovládání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policisté našli další dvě oběti pondělního výbuchu ve vlašimské firmě Sellier & Bellot. Situaci na místě sleduje reportérka Věra Hájková

Ústřední inspektor a mluvčí Státní báňské správy Bohuslav Machek Českému rozhlasu řekl, že vyšetřovatelé báňského úřadu do epicentra zatím nemůžou. Pyrotechnici musí nejprve místo zabezpečit.

„V současné době je nejdůležitější pečlivý, odpovědný postup pracovníků pyrotechnické služby, kteří musí zabezpečit místo po výbuchu, musí místo pečlivě prohlédnout a odstranit útržky a zbytky trhavin, které zůstaly v epicentru nebo kolem epicentra výbuchu,“ doplnil Machek. V místě totiž podle pyrotechniků stále hrozí další výbuch.

Kriminalisté by se podle výsledků dnešního zasedání krizového štábu města Vlašim mohli na místo vrátit nejdřív až zítra. V továrně se pracuje, okolí výbuchu je ale uzavřené.

Sellier & Bellot je jedním z nejvýznamnějších výrobců malorážové munice, kterou vyrábí už od roku 1825. Od roku 2009 je majitelem továrny brazilská společnost CBC – Companhia Brasileira de Cartuchos S.A. (CBC). Každý den opustí továrny Sellier & Bellot dva miliony nábojů.

Dvě třetiny produkce končí na civilním trhu, tedy na střelnicích a u myslivců, zbytek munice odebírají ozbrojené složky. Firma má 1400 zaměstnanců a exportuje do 80 zemí. V Evropě prodá 40 procent produkce, 30 procent v Severní Americe, zbytek na ostatních světových trzích, například v Africe.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme