Výbuch v cukrovaru a lihovaru v Dobrovici zranil 14 lidí, dva těžce

Dnešní výbuch části výroby lihovaru v areálu cukrovaru a lihovaru v Dobrovici na Mladoboleslavsku zranil 14 lidí. Nejméně dva lidé jsou zraněni těžce, do nemocnic je přepravily vrtulníky. Většina z padesáti zasahujících hasičů už z místa odjela. Další exploze nehrozí, následný požár zařízení hasiči zlikvidovali kolem jedenácté dopoledne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výbuch v areálu cukrovaru a lihovaru v Dobrovici na Mladoboleslavsku

Výbuch v areálu cukrovaru a lihovaru v Dobrovici na Mladoboleslavsku | Zdroj: ČTK

Podle starosty města Tomáše Sedláčka z ČSSD exploze vznikla při údržbě zařízení lihovaru. Škody budou zřejmě v jednotkách milionů korun. Vyšetřování havárie nicméně potrvá nejméně několik týdnů.

„Budeme vyžadovat znalecké posudky z oboru chemie a mechanoskopie. Dále budeme zkoumat technologie, postupy a interní předpisy, zda nedošlo k jejich porušení,“ řekla policejní mluvčí Markéta Johnová.

Další nebezpečí podle mluvčího společnosti Jakuba Hradiského nehrozí. O havárii také informovalo vedení města na svých webových stránkách. „Podle informací o probíhajícím měření v místě havárie žádné škodliviny do ovzduší neunikají, občanům města nehrozí žádné nebezpečí,“ píše se ve zprávě.

Hasiči z celého areálu evakuovali 130 lidí. Čtrnáct lidí se zranilo, z toho dva těžce. Ty převezly vrtulníky do nemocnic v Praze a Liberci.

Čtyři lidé se zraněním očí, oděrkami či zhmožděninami skončili v mladoboleslavské nemocnici. "Pak byly čtyři ženy ošetřeny s lehčím poraněním, zraněny byly pravděpodobně tlakovou vlnou," uvedla mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová.

Dalšími zraněnými jsou čtyři lidé zasažení kyselinou dusičnou. "Po poskytnutí odborné péče je přepravili záchranáři do nemocnice v Turnově," dodala mluvčí.

Lihovar patří společnosti Tereos TTD, která je momentálně největším českým producentem cukru a lihu, zároveň patří mezi největší závody ve střední a východní Evropě.

Celkem má šest závodů a ročně v nich vyrobí z cukrové řepy zhruba 300 tisíc tun cukru a 1 milion hektolitru lihu. Historie společnosti sahá až do roku 1831, kdy zahájila výrobu cukru v cukrovaru Dobrovice. Lihovar funguje od roku 2004.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme