Maďarské hranice střeží vojáci. Běžence z Chorvatska brzy zastaví žiletkový plot

Od chvíle, kdy Maďarsko dokončilo plot na hranici se Srbskem, je pro běžence nepropustnějším bodem na cestě do Evropské unie maďarsko-chorvatské pohraničí. Maďarský parlament v pondělí schválil, že na hranicích může zasahovat nejen policie, ale také armáda. Vojáci mohou v případě nouze použít proti migrantům gumové projektily. Cestu běžencům brzy znesnadní také druhý žiletkový plot, který vojáci budují na hranici s Chorvatskem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přes Chorvatsko míří do EU tisíce migrantů

Přes Chorvatsko míří do EU tisíce migrantů | Zdroj: Reuters

Do ostrahy maďarských hranic už se zapojily první ozbrojené složky. Armáda zatím situaci pouze monitoruje.

„Včera jsem na hranici viděl první tři vozy Humvee. Je to spíše symbol, pravděpodobně je nikdo nepoužije. Kdyby došlo k nejhoršímu, vojáci mohou použít gumové projektily," potvrzuje zvláštní zpravodaj ČRo Petr Vavrouška, který sleduje dění v maďarsko-chorvatském pohraničí.

Maďarsko si prý v posledních dnech potvrdilo, že plot na hranici se Srbskem skutečně funguje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na maďarských hranicích jsou vidět první vojáci. Více informací přinesl zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

„To je nejdůležitější zpráva. Běženců, kteří by se ji snažili překonat, je opravdu jen velmi malé množství. Nehlídaná je ale hranice s Chorvatskem a právě tam se migrační proud stočil, “ popisuje situaci Petr Vavrouška.

Chorvatská strana podle zpravodaje ČRo nekontroluje. Dělá pouze to, že uprchlíky nakládá do přistavených autobusů a odváží je na hraniční přechody s Maďarskem.

„Maďaři je kontrolují, prověřují, zda mají doklady, co mají v batozích. Naloží je na hranicích do autobusů a za přísného dohledu policie, a dnes už také armády, je odváží na vlak, který míří do záchytných center poblíž hranice s Rakouskem.“

Země EU nejspíš proti vůli Česka prosadí povinné kvóty pro přijímání uprchlíků

Číst článek

Ačkoli to vypadá, že si země předávají tisíce běženců mezi sebou organizovaně, podle Vavroušky je to pouze technická záležitost.

„Státy spolu nekomunikují. Maďarsko chce zamezit i tomuto způsobu migrace, a tak buduje plot i na této hranici. Včera jsem viděl, že už se dokončuje ta žiletková část a staví se vysoké pletivo.“

Maďarsko prý dobře ví, že se nápor běženců nedá zastavit. Snaží se proto minimalizovat problémy spojené s migrací.

"Organizovaně se alespoň starají o to, aby běženci zase nenocovali na nádražích, nechodili po dálnicích nebo nepadli do rukou převaděčům,“ dodává Vavrouška.

Migranti - trasy | Foto: Český rozhlas

Petr Vavrouška, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme