Cyklistku Sáblíkovou čeká časovka v Richmondu, rozhodující závod o účast na LOH

Rychlobruslařka Martina Sáblíková by se ráda stala třetí Češkou, která by startovala jak na zimních, tak letních olympijských hrách. Jestli se jí tento sen splní, závisí hlavně na jejím dnešním výsledku v časovce na cyklistickém mistrovství světa. Chtěla si ji zajet už v Londýně, ale tam se nekvalifikovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková

Martina Sáblíková | Foto: Milan Kopecký

Nominační kritéria na olympiádu v brazilském Riu de Janeiru jsou poměrně tvrdá. Časovku tam může jet maximálně 67 závodnic z celého světa a dostat se tam mohou dvěma cestami. Ta první, že bude Česko jako země do patnáctého místa v cyklistickém žebříčku žen, je pro Marinu Sáblíkovou uzavřená.

Šanci na přímou kvalifikaci na olympiádu do Ria tak má česká závodnice, pouze pokud dnes v americkém Richmondu na mistrovství světa skončí do 10. místa v redukovaném pořadí zemí. „Připravena jsem dobře a nechám tam úplně všechno,“ napsala Sáblíková před startem na svém webu.

Na mistrovství světa ve Valkenburgu před třemi lety skončila devátá. Tehdy to ale bylo na trati mimo jiné s náročným stoupáním. Teď se pojede na hodně technické trati, kvůli které vynechá i silniční závod s hromadným startem.

„Mně to přijde jako taková motanice ve městě. Prostě je tam také hodně zatáček a to není nic pro mě, nebudu to riskovat,“ říkala už před odletem do Spojených států Martina Sáblíková.

Nenechává ale nic náhodě. Technika jízdy na kole, která je nutná pro zvládnutí podobné trati, jí sice není úplně vlastní, Martina Sáblíková ale trénuje v dějišti už přes týden, což je zase výhoda. Navíc letos trénovala na kole mnohem více než jindy. I díky soustředění v Livignu.

„Tam jsem jezdila prakticky časovku každý den. Třicet kilometrů na čas, někdy dvakrát denně. Takže to bylo hodně náročné. Uvidíme, jak to bude vypadat. Já doufám, že se ta forma podaří na závod načasovat,“ věří Martina Sáblíková. Z neúspěchu by se ale nezhroutila.

„Tak já nevím. Beru to, že jsem dostala šanci a buď ji propásnu, nebo ne. Ale když se to nepovede, je to sport, život jde dál a budu si ten svůj život žít dál,“ uzavřela Martina Sáblíková.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme