Neinformovanost a demagogie, obviňuje starosty obcí šéf Povodí Vltavy

20. říjen 2015

Starostové z měst a obcí na dolním toku Vltavy pod Prahou se dohadují se státním podnikem Povodí Vltavy o změnách na přehradní kaskádě naší národní řeky.

Povodí navrhlo na základě studie expertního týmu ČVUT zvýšit ochranný prostor Orlické přehrady tak, aby kaskáda zadržela místo desetileté přibližně dvacetiletou vodu a lépe ochránila před záplavami obce pod kaskádou.

Jejich starostové ale chtějí zvýšit ochranný prostor v přehradě až na 120 milionů metrů krychlových. To by ale negativně ovlivnilo vltavskou plavbu, výrobu elektřiny i rekreaci v okolí Orlické přehrady.

„Problém je třeba řešit komplexně,“ vyzval v Ranním Plusu starosta Nové Vsi Martin Exner.

Zdůvodnění zástupců Povodí jimi navrhovaných 93 milionů kubíků prý starostové nedostali k dispozici. „Máme naopak odborný posudek, podle kterého hodnota 120 milionů kubických metrů by byla ke zvážení,“ tvrdí politik.

„Je potřeba řešit další věci – nekapacitní bezpečnostní přeliv pro případy překračování maximální projektované hladiny, dodatečně instalovaná mobilní hradítka a tím vzniklý nelegální retenční prostor, překročení mezní bezpečné hladiny – hradítka jsou výš.“

Podle něj je na místě i zvážení maximálního neškodného průtoku, který je při povodních stanoven na 1500 metrů krychlových za sekundu, zatímco návrh z 50. let minulého století byl původně na 2000 metrů za sekundu.

„Naše odvolání k ministerstvu zemědělství je vše vysvětlující. Postupujeme zákonným způsobem, podali jsme námitky, potom odvolání, když námitky nebyly vypořádány,“ obhajoval legitimitu jednání zástupců starostů ve věci kaskády Exner.

Ten vysvětluje: „ Jde o komplexní věc, věci na vodním díle mají jisté souvislosti. Manipulační řád by měl řešit všechny stavy, které mohou na vodním díle nastat, to znamená měla by se tam zohlednit všechna zařízení, která na tom vodním díle jsou.“

Kubala: Nesmí dojít k narušení žádného z účelů kaskády

Ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala připomněl, že soustava nádrží Vltavské kaskády je víceúčelová.

„Jednotlivé nádrže zabezpečují několik účelů jako nalepšování průtoků vody na dolním úseku Vltavy a Labe, odběry vody, akumulace vody, energetika, rekreace, plavba a rybolov,“ dodal.

Tyto účely jsou „platné a my můžeme navrhnout pouze takovou změnu manipulačního řádu, kdy nedojde k narušení nebo znemožnění kteréhokoli z těchto účelů,“ tvrdí vodohospodář.

Ten ujistil, že cílem postoje Povodí Vltavy není stavět starosty proti sobě.

Přesto Kubala pochybuje o informacích, ze kterých starostové vycházejí. „To, co jste vyjmenoval, jsou věci, které absolutně nesouvisí s manipulačním řádem a jsou zcela zavádějící,“ oponoval vodohospodář. „S takovou demagogií se z vaší strany setkáváme neustále.“

„Mohu zopakovat jediné: státní podnik Povodí Vltavy se snažil, aby pomohl obcím pod Prahou,“ ujistil Petr Kubala.

autoři: rkr , oci
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.