Velkokapacitní SSD disky

22. září 2015

Několik firem ohlásilo vývoj flash disků typu SSD, jejichž datová kapacita se pohybuje nad 10 terabyty. Navíc jejich ceny by se údajně měly postupně snižovat a blížit k cenám “klasických” magnetických pevných disků.

Disky typu SSD jsou mnohonásobně rychlejší než magnetické pevné disky, což bylo ovšem donedávna vykoupeno jejich asi desetkrát vyšší cenou nebo podstatně menší obvyklou datovou kapacitou při stejné ceně. Firmy Samsung, Intel, Micron a Toshiba však letos přicházejí s SSD disky o kapacitách 10, resp. 16 TB, což je vyšší kapacita, než má většina dnes prodávaných magnetických pevných disků, přičemž ani jejich cena by za několik let nemusela uživatele odrazovat.

Firma Samsung v srpnu na specializované kalifornské přehlídce Flash Memory Summit předvedla svůj SSD disk PM1633a a s donedávna neuvěřitelnou kapacitou 16 TB. Disk má klasický normovaný rozměr 2,5 palce, přičemž svojí datovou kapacitou překonává i běžně prodávané magnetické pevné disky, jejichž kapacita v současné době činí maximálně 8-10 TB. Uvnitř disku se skrývá kolem 500-600 rovinných obdélníkových čipů typu NAND flash, poskládaných vedle sebe vertikálně, z nichž každý má kapacitu 256 Gb.

V zásadě jde o průnik do oblasti trojrozměrných vertikálních pamětí typu flash, tzv. 3D V-NAND. První série těchto disků se budou prodávat za cenu mezi 5000-7000 dolary, přičemž nejčastěji najdou své využití u serverů nebo v podnikových aplikacích. Bude ovšem pouze otázkou času, kdy jejich ceny klesnou na úroveň, zajímavou i pro domácí uživatele. Na přehlídce Flash Memory Summit také firma Samsung předvedla server, vybavený 48 těmito SSD disky, o datové kapacitě 768 TB a s výkonem 2 miliony vstupně-výstupních operací za sekundu (IOPS, input/output operations per second). Běžné dnešní SSD disky pro domácí použití mají výkon pouze o řádu desítek tisíc IOPS.

Trojrozměrná vertikální paměť typu flash, tzv. 3D V-NAND

V současné době také firmy Toshiba, Intel a Micron vyvíjejí podobné 3D SSD disky založené na paměťových čipech NAND s kapacitami cca 10 TB. Uvnitř obsažené paměťové buňky NAND od Toshiby s rozměrem 15 nanometrů jsou v současnosti nejmenší svého druhu na světě.

Zdroje: Gizmodo, ArsTechnica, Samsung, ExtremeTech 1, ExtremeTech 2, FossBytes 1, FossBytes 2

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.