Sokolovské školy čekají změny. Mají být bezpečnější a děti připravené na nebezpečí

22. září 2015

Sokolovské základní školy mají být bezpečnější. Usiluje o to vedení města ve spolupráci s městskou policií. Zavádí třeba elektronickou docházku a vrací i kurzy sebeobrany. Navíc díky tomu pomáhá zaměstnávat lidi z pracovního úřadu.

Zatím systém zkouší v pilotním projektu v nejstarší sokolovské škole v Rokycanské ulici. Na tuto školu chodí skoro 600 dětí. Ti všichni se stejně jako učitelé a ostatní zaměstnanci musí elektronicky přihlásit, jinak se do školy nedostanou. Systém zatím funguje jen zde. Postupně jej chce město zavést na všech školách.

„My jsme se samozřejmě otázkou bezpečnosti žáků zabývali. Protože ale máme tři vchody, tak je to docela problematické. Takže jsme přivítali, že nám zřizovatel pomůže. Je potřeba, aby škola žáky zabezpečila a bezpečnost se dostala na trochu vyšší úroveň. Protože jsme se dozvěděli, že ten projekt bude probíhat, tak jsme se přihlásili,“ říká ředitel školy Jan Kadlec.

Podle něj si děti na čipování zvykly. Pro jistotu ale na vše dohlíží Jiří Šuba. „Dospělí se sem nedostanou, takže mám pod kontrolou celou školu. Musím kontrolovat bezpečnost, aby se nikdo cizí nevloudil do školy,“ popisuje Šuba.

Školní budova má tři vchody. Všechny snímají kamery. Někteří rodiče to kritizovali. Otec osmileté Lucie Jiří Ivanič k nim ale nepatří. „Já si myslím, že tato opatření jsou v pořádku. I když budou zřejmě zastánci toho, že se děti nemají takto hlídat. Ale já si myslím, že je v pořádku, když škola předchází možným budoucím problémům,“ tvrdí Ivanič.

Součástí nových opatření je i výuka sebeobrany

Hlavním cílem je rozpoznání a odvrácení nebezpečí, popisuje koordinátorka projektu Hana Procházková ze sokolovské městské policie.

„Potřebujeme je naučit správnou a adekvátní reakci na to, že když se mi něco nelíbí, tak to dám někomu vědět, Jde opravdu jenom o základy toho, aby ty děti věděly, jak se mají správně chovat, když jim něco nevyhovuje v tom smyslu, že se jich někdo dotkne, zvláště nějaká cizí osoba,“ uzavírá Procházková.

Devítiletá Nikola a její spolužáci už základními kurzy prošli. Letos to čeká ještě asi další stovku dětí.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio