Lékaři chtějí změnit úhradovou vyhlášku. Limity za péči jsou podle nich protiústavní

Lékaři požadují po ministerstvu zdravotnictví zrušení limitů péče, které nastavuje nová úhradová vyhláška. Dnes o tom jednali zástupci České lékařské komory (ČLK) s ministrem Svatoplukem Němečkem z ČSSD, ke konkrétnímu závěru ale nedošli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident České lékařské komory Milan Kubek se vyjádřil ke stavu zdravotnictví

Prezident České lékařské komory Milan Kubek se vyjádřil ke stavu zdravotnictví | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Podle prezidenta komory Milana Kubka je zastropování ambulantní péče protiústavní.

„Pokud lékař zdravotnického zařízení bude mít složitého, náročného pacienta, který vyžaduje vetší množství kontrol, tak od určitého bodu za něj nedostane zaplaceno nic. To je úplně stejná dikce, jaká byla v úhradové vyhlášce, kterou jsme úspěšně napadli u Ústavního soudu. Takže pokud by to tak zůstalo, tak by nám nic jiného nezbylo, než se zase obrátit na Ústavní soud,“ řekl Kubek.

Ministerstvo zdravotnictví chce podle šéfa resortu Svatopluka Němečka z ČSSD do týdne najít způsob, jak regulační limity zrušit, aby se zároveň nezvýšily výdaje zdravotních pojišťoven.

„Pokud se nám podaří najít regulaci, která na straně jedné bude dávat jakousi jistotu pojišťovnám, že je možné náklady nějakým způsobem regulovat, a na straně druhé splní podmínku Ústavního soudu, že v odůvodněných případech pacient bude zaplacen, tak si myslím, že toto bude součástí jednoho celkového řešení,“ uvedl Němeček.

Lékařům se také nelíbí, že podle vyhlášky porostou platy lékařů jen v nemocnicích. ČLK žádá víc peněz pro ambulance a soukromé doktory. Další schůzka se má konat za týden.

ČRo, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme