Do Británie dorazili první syrští uprchlíci, které vláda slíbila přijmout

Do Spojeného království dorazili první z 20 tisíc syrských uprchlíků, které slíbila přijmout londýnská vláda. Běženci pocházejí z táborů OSN u syrských hranic. Británie je do Evropy dopravila bezpečnou cestou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrští uprchlíci

Syrští uprchlíci | Zdroj: Reuters

„Na letišti vyzvednou uprchlíky členové speciálního týmu, kteří je rozvezou do nových domovů. Kam přesně ale vláda tají, aby měli běženci zajištěný maximální klid. Syřané budou mít přístup k sociálním dávkám a děti mají zajištěné místo ve školách,“ popisuje zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii Jiří Hošek.

Uprchlíkům bude v prvních měsících po příletu poskytnuta mimořádná péče, aby bylo jejich začlenění do společnosti co nejsnadnější.

Syřané dostanou pětiletá humanitární víza a mohou se shledat s rodinnými příslušníky. Po uplynutí pěti let mohou požádat o trvalý pobyt.

Kabinet Davida Camerona dopředu avizoval, že nechce motivovat další běžence k tomu, aby podnikli riskantní pouť přes Středozemní moře.

„Je tu mezi lidmi vidět velká solidarita. Bitové nabízejí Syřanům volné pokoje, byty, domy. Premiér David Cameron jmenoval i státního tajemníka pro syrské běžence Richarda Harringtona, takže je vidět, že Británie chce přijmout ty nejvíc potřebné v jakémsi zrychleném režimu,“ dodává zpravodaj ČRo.

Británie má výjimku z azylové politiky Evropské unie a přijaté kvóty pro umístění běženců se jí netýkají. Londýnská vláda ale slíbila, že během příštích pěti let přijme na 20 tisíc Syřanů. Číslo navíc nemusí být konečné. V první fázi zamíří do Británie zvlášť zranitelné osoby.

„Jsou to maminky s dětmi, vážně nemocní, jejich nejbližší, oběti mučení nebo sexuálního násilí. Jsou to také senioři nebo osoby s hendikepem,“ upřesňuje Jiří Hošek.

Migranti - trasy | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme