Vláda bude schvalovat rozpočet na příští rok. Počítá se schodkem 70 miliard

Ministři dnes budou schvalovat rozpočet. Příští rok by měla Česká republika hospodařit se schodkem 70 miliard korun. Vláda řeší konečnou podobu rozpočtu už dva týdny. Projednala ho i s odbory a zaměstnavateli na takzvané tripartitě. Do Poslanecké sněmovny musí rozpočet poslat do konce září.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky a kalkulačka

Bankovky a kalkulačka | Foto: Ladislav Bába

Stovky milionů navíc nedávno dostala ministerstva vnitra, práce a sociálních věcí nebo zdravotnictví. Zvýší se také příjmy ze státních podniků Lesy České republiky a Budvar.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD má rozpočet také několikamiliardovou rezervu na nepředvídané výdaje.

„Ministerstvo vnitra požadovalo konkrétní finanční částky, které se týkají zajištění činností, které zkrátka musí realizovat v rámci současné migrační vlny. Pokud dojde k tomu, že budou potřeba nové dodatečné výdaje, buď použijeme prostředky z vládní rozpočtové rezervy, nebo ušetříme jinde finanční prostředky, které nebude tak naléhavé vyčerpat v rámci státního rozpočtu,“ upřesnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministři budou schvalovat rozpočet pro rok 2016. Velké změny se v něm na poslední chvíli nečekají

Žádné velké změny v rozpočtu už ale nečeká. „Teprve až vláda návrh rozpočtu schválí, předpokládám, že budeme chtít v rámci koalice, aby parlament ten rozpočet co nejméně měnil a přijal ho v té podobě, na které se shodne vláda,“ dodal Sobotka.

Odboráři požadují víc peněz do takzvaného fondu kulturních a sociálních potřeb (FKSP), tedy na zaměstnanecké benefity.

„Typicky to jsou především příspěvky na stravování, příspěvky na dopravu do zaměstnání. Z těch dlouhodobých zajímavých to může být i na vzdělání zaměstnanců, ale i příspěvky na důchodové připojištění,“ přiblížil místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek.

Opozice nesouhlasí

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO nevyloučil, že odborářům ve středu vyhoví. „Tam je samozřejmě problém, kde budeme tu částku hledat. Protože kdybychom šli na to FKSP, tak bychom to měli hledat u jednotlivých resortů. Těm se to nelíbí, takže zkusíme ještě na ministerstvu. Celkem se v tomto případě jedná o 360 milionů,“ upozornil.

Návrh rozpočtu kritizuje opozice. Například podle bývalého ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je plánovaný schodek moc vysoký.

„Na státní správu nabírá tisíce nových státních úředníků. Zvyšuje objemy mezd do veřejné sféry. Zvyšuje mandatorní výdaje, sociální dávky. Na tento růst ekonomiky je 70miliardový deficit obrovské číslo, které v podstatě nijak nezlepšuje strukturální stav veřejných financí,“ vysvětlil.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme